Antibiootikume tuleb tarvitada vastutustundlikult

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna tähistatakse esmakordselt Euroopa antibiootikumipäeva.
Täna tähistatakse esmakordselt Euroopa antibiootikumipäeva. Foto: Caro / Scanpix

Täna, 18. novembril tähistatakse esmakordselt Euroopa antibiootikumipäeva. Päeva eesmärk on nii elanikkonnale kui arstidele rõhutada, et antibiootikume tuleb kasutada vastutustundlikult.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normeti sõnul pole Eesti antibiootikumide tarbimise poolest õnneks Euroopas esirinnas.

«See ei tähenda aga seda, et arstid antibiootikume kergekäeliselt välja ei kirjutaks ja patsiendid neid ei nõuaks või õigesti kasutaks. Siin on probleem olemas,» ütles Normet.

Antibiootikumide vale ja vastutustundetu kasutamise tulemusena muutuvad haigustekitajad antibiootikumide suhtes resistentseks ega allu enam ravile. Nii muutub haiguse ravimine järjest keerulisemaks ja kallimaks. Samuti on see haigele koormav, kuna tuleb kasutada üha uuemaid ja tugevatoimelisemaid antibiootikume või ka mitut ravimit korraga pikema aja vältel. 

Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar rõhutas, et antibiootikum-resistentsete bakterite tekkimist saab siiski lihtsalt vältida – antibiootikume tuleb kasutada ainult bakternakkustega võitlemiseks, mitte viirusnakkuste raviks. See eeldab, et raviarst teeb kindlaks haiguse tekitaja ja selle tundlikkuse määratud antibiootikumi suhtes.

Kutsar lisas, et enimlevinud külmetuste korral antibiootikumidest abi ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles