EL ja USA hoiatavad mürgiste Hiina lelude eest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasjade kvaliteedikontroll Shangais asuvas mänguasjatehases.
Mänguasjade kvaliteedikontroll Shangais asuvas mänguasjatehases. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu ja USA tarbijakaitse esindajad hoiatavad Hiinas toodetud ohtlike mängusasjade eest.


Möödunud aastal eemaldati üle kogu maailma müügilt 20 miljonit Hiina päritolu mänguasja, sest need osutusid laste tervisele ohtlikuks, vahendas Reuters.

Euroopa Komisjoni avaldatud raporti kohaselt pärines 56 protsenti selle aasta esimese üheksa kuu jooksul müügilt kõrvadatud mänguasjadest just Hiinast. Näiteks on poelettidelt kõrvaldatud miljoneid pliisisaldusega mänguasju, sest plii tekitab väikelastel kehvveresust, närvisüsteemi rikkeid, kõhuvalusid, lihasenõrkusi ja ajukahjustusi.

EL ja USA on teinud jõupingutusi, et muuta oma tooteohutussüsteemi tõhusamaks ja vältida ohtlike mänguasjade sattumist müügilettidele. Tooteohutuse eeskirjades on sätestatud, et tootjad ning turustajad peavad turule tooma ainult ohutuid tooteid.

Kuna Hiina on üks suurimaid tarbekaupade Euroopasse eksportijaid, siis on lääneriigid üritanud tihendada ka kommunistliku riigiga tooteohutusalast koostööd. Lisaks on vastu võetud mitmeid tõhusaid kaitsemeetmed ning suurendatud kontrolli.

Siiski esineb igal aastal miljoneid juhtumeid, kus mänguasjad või muud tarbeesemed on ohustanud tarbijate tervist, sest Hiina ekspordib igal aastal üle 22 miljardi mänguasja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles