Lätti ja Tšehhi reisijat ähvardab A-hepatiidi nakkusoht

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Süstivate narkomaanide seas alguse saanud A-viirushepatiidi puhangu tõttu tuleb tervisekaitseinspektsiooni teatel Lätti ja Tšehhi reisides eriti ettevaatlik olla ning hoolikalt hügieenireegleid järgida.


Sel aastal on 10. novembri seisuga Lätis registreeritud üle 2000 A-viirushepatiidi juhu ja Tšehhis üle 1200, seisab tervisekaitseinspektsiooni veebilehel.

Mõlemas riigis sai puhang alguse süstivate narkomaanide seas. Lätis on enam juhte registreeritud Riias ja Riia regioonis, Tšehhis on A-viirushepatiidi puhangu raskuskese Prahas, kus haigestumus püsib jätkuvalt kõrgel tasemel.

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri rääkis Tarbija24.ee'le, et Eestis pole paanikaks põhjust, kuid naaberriike külastades tuleb nakatumisohuga arvestada.

«Eestis ei ole hetkel küll mingist puhangust ühtegi märki, aga eestlased peaksid olema tähelepanelikud - kõik, kes Läti poole reisivad,» rääkis Saluri.

«Kui arvestada seda, et puhangud nii Lätis kui Tšehhis algasid narkomaanide kaudu, siis selleks me peame valmis olema, me ei saa öelda, et me oleme tulemüüri taga,» lisas ta.

Samas märkis Iiris Saluri, et kui Lätis algas A-viirushepatiidipuhang juba aasta alguses, siis Eestisse on seni Lätist toodud vaid viis juhtu. Tegemist oli tema sõnul ühe perekonnaga, kes käis Lätis ja sai nakkuse tõenäoliselt toitlustusasutusest.

Kokku on Eestis selle aasta 10 kuuga registreeritud 9 A-viirushepatiidi juhtu, neist seitsmel juhul toimus nakatumine väljaspool Eestit.

A-viirushepatiit võib tervisekaitseinspektsiooni andmetel edasi kanduda ebapiisavalt kuumutatud toiduga, mereandidega, pesemata köögiviljade, puuviljade või salatitega.

Ohtlikeks nakkusallikateks võivad olla ka saastunud joogivesi, joogid või jääkuubikud ning ka nõud, mis on A-hepatiidi viirusega saastunud.

Nakatumise vältimiseks soovitab inspektsioon riskipiirkondadesse sõitjatel vaktsineerida ennast 4 nädalat enne reisi algust A-viirushepatiidi vastu ning pöörata erilist tähelepanu hügieeninõuete täitmisele ja tarbitava joogivee ning toidu ohutusele.

Iiris Saluri sõnul on kõige olulisem korralikult käsi pesta.

Hepatiit.net andmetel tekivad A-hepatiidi haigussümptomid kuni poolteist kuud pärast nakatumist. Esinevad väsimus, palavik, oksendamine; nahk võib muutuda kollakaks ja sügelevaks, uriin tumedaks ja väljaheide heledaks.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles