Pevkur: perearstide ultimaatum ohustab puudega inimesi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Raigo Pajula

Sotsiaalminister Hanno Pevkur loodab, et perearstid ei sea oma ultimaatumiga lõpetada 1. augustist terviseandmete edastamine sotsiaalkindlustusametile ohtu puudega inimeste toimetuleku.


Augustini on jäänud loetud päevad. Mis juhtub, kui perearstid tõesti loobuvad andmete edastamisest sotsiaalkindlustusametile puude astme määramiseks?

Mul on äärmiselt kahju, et sündmused on arenenud sinna, et paljud puudega inimesed on pöördunud nii minu kui puuetega inimeste koja poole murega, et nende õigused ja toimetulek võivad ohtu sattuda lihtsalt sellepärast, et
perearstid on valinud ultimatiivse käitumisvormi.

Olgu öeldud, et iga inimese kohta pole tervise infosüsteemis vajalikke andmeid üldse olemas, sest kõik ei ole eelnevalt arsti juures käinud. Ka mina näen võimalust, et kui inimeste terviseandmed on infosüsteemis olemas, siis pole perearstidel vaja täiendavalt andmeid saata. Täna saadab paraku terviseandmeid E-Tervisesse vaid väike osa
perearstidest ja selles seisus tundub arusaamatu perearstide ultimaatum, et nad 1. augustist enam puude taotleja tervisliku seisundi kirjeldust ei saada ehk ei täida seadusega neile pandud ülesannet.

Mis puudutab seaduse muutmist, siis seadust ilma seaduselooja, ehk riigikoguta muuta ei saa. Ma väga loodan, et ka perearstid ei soovi, et mõnel inimesel jääb
puue vormistamata terviseseisundi kirjelduse puudumise tõttu.

Kas tunnistate, et probleemi lahendamine on lubamatult kaua veninud? Millal loodate lahendust?  Mis on need ettepanekud, mida kavatsete 29. juulil seaduste muutmiseks teha?

Perearstid on puuete taotlemisel vajamineva terviseseisundi kirjeldamise teemat käsitlenud tõesti mitmeid aastaid. Varasemalt on perearstide soov olnud seotud peamiselt lisaraha sooviga. Nüüd on lisaraha soov asendunud
sooviga saata terviseandmed vaid infosüsteemi.

Olen nõus, et see ettepanek tuleb ellu rakendada, aga selle eelduseks on perearstide oluliselt suurem aktiivsus inimeste terviseandmete edastamisel. Seadusmuudatuse ettepaneku põhimõtteline sisu saab olema see, et
perearst ei pea sotsiaalkindlustuse ametile täiendavalt inimese tervise seisundit kirjeldama, kui isiku kohta on vajalikud terviseandmed infosüsteemis olemas. Kui neid ei ole seal piisavalt, jääb perearstile siiski kohustus isiku tervislikku seisundit täiendavalt kirjeldada.

Nii tervishoid kui sotsiaalvaldkond kuuluvad teie alla. Kas on võimalik need, pigem sotsiaalvaldkonda kuuluvad ülesanded puude vormistamisel perearstidelt ära võtta või eraldi tasustada või on olemas ka kolmas lahendus?


Puuet vormistatakse koostöös. Puude määramisel on vältimatu ka isiku tervisliku seisundi tuvastamine. Ja seda saab teha vaid arst,olgu sees siis pere- või eriarst. Kindlasti on võimalik muuta protsessi efektiivsemaks.

Kuidas kavatsete olukorra lahendada, kui perearstid sellest tööst 1. augustist tõepoolest loobuvad?

Perearstid seavad oma ultimaatumiga tõsiselt ohtu puuetega inimeste õiguste ning toimetuleku tagamise ja teadlikult rikuvad seadust. Ma väga loodan, et perearstid mõistavad enda ebaseaduslike otsuste tagajärgi ja ei sea ohtu puuetega inimesi, kelle igapäevane toimetulek võib oluliselt perearstide tegevusest sõltuvalt halveneda. Ja ära ei saa unustada ka perearstide endi lubadust, et terviseseisundit täiendavalt ei täida vaid need, kes infosüsteemi andmeid saadavad. Kuid neid on täna suhteliselt vähe.

Loodan, et enamus perearstidest täidab kenasti seadust edasi ja saadab eeldatavalt ka pärast 1. augustit terviseseisundi kirjeldusi sotsiaalkindlustusametile.

Kas olete arvutanud, kui palju peaks perearstidele selle töö eest juurde maksma?

Ekspertarstid saavad iga pooletunnise ekspertiisi eest veidi alla kolme euro. Perearstid on väitnud, et see nende kulutusi ei kata.

Kui palju perearstide tööajast võtab üldse puude- ja töövõimetusdokumentide vormistamine?

Olen rääkinud erinevate perearstidega ja selleks kuluvat aega on hinnatud erinevalt. See sõltub eelkõige isiku varasematest terviseandmetest. Selleks on ka perearstide töökorraldus nii seatud, et 4 tundi päevas peab perearst tegema vastuvõttu ja 4 tundi on muu töö, sealhulgas terviseseisundi kirjeldamise tegemiseks

Kas seda konflikti saanuks ära hoida?

Mina olen alati olnud avatud läbirääkimisteks, aga ka perearstid peavad mõistma, et seniks kuni seadust pole muudetud, tuleb seda täita ja jätkata diskussioone parima lahenduse leidmiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles