Saabunud kuumalaine suurendab sinivetikate ohtu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Treial/Õhtuleht

Terviseamet tuletab meelde, et saabunud kuumalaine võib suurendada sinivetikate ohtu meie randades. Eriti tähelepanelikud peaksid vetikate suhtes olema allergikud ja väikelastega randades viibijad.


Sinivetikate esinemise tõenäosus suureneb juulis-augustis. Esmase vaatluse põhjal on sinivetikat lihtne ka ise määrata.Kui märkate, et vesi on muutunud tänu silmaga nähtavatele helvestele kollakasroheliseks ja kogu kaldaäär on kaetud tiheda rohelise massiga, millel on kopituse lõhn, siis võib tegu olla sinivetikatega.

Kui vee värvi muutvad helbed on nii väikesed, et vette pistetud oksal püsima ei jää, on sinivetika tõenäosus veel kindlam.

Vähese vetikasisaldusega vees võib iseenesest ujuda, aga kindlasti ei tohiks sellist vett alla neelata. Pärast suplust tuleb end korralikult puhta veega loputada, iseäranis tõsiselt tuleks suhtuda laste pesemisse pärast vetikaid sisaldavas vees suplemist.

Sinivetikate leiust teavitage lähimat terviseameti esindust või kohalikku omavalitsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles