Terviseamet hoiatab eakaid ja haigeid kuumuse eest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palavatel päevadel on targem varjus püsida.
Palavatel päevadel on targem varjus püsida. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Terviseamet tuletab meelde, et palavate ilmadega tuleb ettevaatlik olla eelkõige kroonilisi haigusi, nt kõrgvererõhutõbe ja südamehaigusi põdevatel inimestel, sest sageneda võivad südameatakid ja tõusta vererõhk.

Kuna kõrge temperatuur, niiskus ja tugev päikesekiirgus põhjustavad vedeliku ja soolade kaotust, ülekuumenemist, psüühika- ja vereringehäireid, infarktiohtu või päikesepõletusi, on enam ohustatud ka väikelapsed ja üle 65-aastaseid täiskasvanuid, samuti ülekaalulised, teatas amet.

Äärmusliku kuumusega on Eesti oludes tegu siis, kui õhutemperatuur on suve tavapärasest keskmisest temperatuurist oluliselt kõrgem (25° C ja üle). Oma tervise kaitsmiseks sellises olukorras tuleb võimalusel varjuda jahedamatesse ruumidesse. Samuti tuleks vältida pikaajalist päikese käes viibimist keskpäeval, kui päikesekiirgus on kõige intensiivsem.

Organismi vedelikukaotuse vältimiseks tuleks juua võimalikult palju vedelikku, soovitavalt gaasita mineraalvett. Tuleks kanda päikese eest kaitsvaid heledaid avaraid riideid, peakatteid ja päikeseprille, hoida imikuid ja väikelapsi otsese päikesekiirguse eest.

Päevitamine on keelatud mõne ravimi tarvitajatel, täpsemalt jagavad selle kohta selgitusi arstid ja apteekrid. Kuumus ja päike on vastunäidustatud osa krooniliste ja nakkushaiguste puhul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles