Liiga palju istumine võib tappa

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalias läbi viidud uuringute tulemustest selgus, et iga lisatund teleri ees suurendab suremise riski ligi 11 protsenti.
Austraalias läbi viidud uuringute tulemustest selgus, et iga lisatund teleri ees suurendab suremise riski ligi 11 protsenti. Foto: SCANPIX

Ameerika Vähiliidu andmetel soodustab päevas üle kuue tunni istumine naiste puhul surmariski ligi 40 protsenti võrreldes nendega, kes istuvad päevas alla kolme tunni, meeste puhul on sama näitaja 20 protsenti.

Et istumine mõjub kehale fundamentaalselt erinevalt kui näiteks kõndimine või füüsiline töö ning  istudes veedetakse enam aega kui eales varem, kujutab liigne istumine inimese jaoks tõsist terviseriski, vahendab New York Times.

Kui tavaliselt arvavad inimesed, et istuva eluviisiga kaasnevaid ohte aitab tasakaalustada paar korda nädalas sportimine ning tasakaalustatud toitumine, ei ole see Penningtoni Biomeditsiini uurimiskeskuse teadlase Marc Hamiltoni sõnul päris nii. «See on umbes sama kui arvata, et jooksmas käimine nullib ära paki päevas kulutava suitsetamisharjumuse,» selgitab ta.

Istudes väheneb inimese keha rasva lõhustava ja halba kolesterooli heaks muutva ensüümi lipaasi tootmine ligi 90 protsenti.

Istumise mõju ainevahetusele ja päevasele kalorikulule on uuritud Mayo kliinikus, kus viidud eksperimendi käigus uuriti igapäevaselt suletud laboritingimustes ligi 1000 lisakilokalorit tarbinud katsealuseid, kellel samal ajal olid keelatud treenimine.

Uurija Michael Jenseni sõnul selgus eksperimendist, et need, kes selle käigus juurde ei võtnud, tegid alateadlikult rohkem liigutusi ning istusid päevas ligi kaks tundi vähem kui kaalus juurde võtnud katsealused.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles