Terviseamet soovitab paelussi vältimiseks metsaande toorelt mitte süüa

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seened tuleks metsast tuues korralikult ära pesta.
Seened tuleks metsast tuues korralikult ära pesta. Foto: Liis Treimann

Põistang-paelussiga nakatumise vältimiseks soovitab terviseamet vältida tooreste metsa-andide söömist ja pesta pärast metsas käimist käsi hoolega.


Ohtlikku haigusse naktumise ärahoidmiseks tuleks marjad ja seened enne kuumtöötlemist hoolega puhtaks pesta. Soovitav on tarvitada metsaande toiduks pärast kuumtöötlemist, sest moosi keetmise ja seente kupatamise järel parasiidi munad hävivad.

Küsimustele, mis haigus on ehhinokokoos, keda ja mil moel see haigus ohustab, annab vastused terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar.

Kes on põistangtõve tekitajate kandjateks ja kuidas nad levivad?

Põistang-paelussi kandjateks on mets- ja koduloomad, eeskätt rebased, hundid, põdrad, hirved, kährikkoerad ning harvem koerad, lambad, sead, lehmad jt. Parasiitide ringlusse võivad juhuslikult sattuda inimesed ja närilised, ennekõike hiired. Nakatunud looma väljaheitesse ilmuvad põistang-paelussi munad 5-7 nädalat pärast nakatumist ning pärast seda eritab loom neid roojaga. Roojaga väliskeskkonda (taimedele, marjadele, seentele, vette jm) sattunud munad säilivad eluvõimelistena mitu kuud ja pinnases aasta.

Kuidas inimene nakatub ?

Marjade ja seente korjamisel ning hilisemal tooreste metsa-andide söömisel satuvad parasiidi munad kätele ja sealt suhu.

Kui tõsine haigus on põistangtõbi?

Põistangtõbi on raske haigus. Selle lõimetusperioodi pikkuseks on üks kuni mitu aastat. Inimese seedetraktis vabanevad munadest haigustekitajad, tungivad läbi sooleseina vereringesse ning kahjustavad eeskätt maksa ning harvem kopse, aju või kõhukelmet.
Vastus küsimusele, kas inimene võib nakatuda tooreid metsa-ande süües, on jah.

Kui sageli on inimesed nakatunud põistangtõppe?

Põistangtõppe haigestumist on Eestis esinenud väga harva ja ainult üksikjuhtudel - viimase kahekümne aasta jooksul on kohaliku päritoluga põistangtõbe esinenud ainult kolmel inimesel. Seega on inimese põistangtõppe nakatumise tõenäosus Eestis väga väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles