Terviseamet kõrvaldas turult ohtlikke tooteid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on tarbijakaitse poolt ohtlikuks tunnistatud mänguasjad.
Pildil on tarbijakaitse poolt ohtlikuks tunnistatud mänguasjad. Foto: Laura Oks

Terviseamet on 2011 aastal kõrvaldanud turult üheksa ohtlikku tooteartiklit: neli kosmeetikatoodet, kolm mänguasja ja kahed jalanõud.


Kosmeetikatoodetest tuli turult kõrvaldada kaks Venemaal toodetud dušigeeli ja üks šampoon, kuna nendes kasutatav säilitusaine võib tekitada allergilisi nähte nahal. Lisaks ka üks Türgis toodetud Aloe Vera geel, mille koostises sisalduv aine võib tekitada naha punetust ja ärritust ning kahjustunud naha või limaskesta kaudu organismi sattudes tekitada infektsioonhaigusi.

Mänguasjadest osutusid ohtlikeks üks Hiinas toodetud laste mobiiltelefon, mille helirõhutase ületas lubatut ja üks kõristi, mis sisaldas ftalaate, mis võivad pikaajalisel toimimisel tekitada sigivushäireid.

Potentsiaalseks ohuallikaks osutus testimisel ka mänguasi Püramiid. Nimetatud mänguasi võib põhjustada lämbumist, kuna testimisel eraldus klounikujuliselt püramiidilt nina, mis mahtus väikeste osade silindrisse.

Silindri abil selgitatakse välja, kas mänguasjade küljest hõlpsasti eralduvad osakesed võiks lapse hingamisteedesse sattudes põhjustada lämbumist. Kui eraldunud osake mahub testimiseks kasutatavasse silindrisse, siis on lämbumisohu tekkimise tõenäosus suur.

Turult kõrvaldatud jalanõud sisaldasid biotsiidi dimetüülfumaraat (DMF), mis ületas kümnekordselt lubatud piirväärtust. Dimetüülfumaraat võib põhjustada kontaktdermatiiti ja allergilisi reaktsioone, mis on ohtlikud tarbija tervisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles