Puhkuselt naasmine on raskeim «öökullidele»

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööle naasmisega võib esimestel päevadel unepuudus kaasneda.
Tööle naasmisega võib esimestel päevadel unepuudus kaasneda. Foto: SCANPIX

Soome teadlane soovitab pärast puhkust tööle naastes vanale unerütmile samm-sammult üle minna ja paaril esimesel päeval töökohustusi kergemalt võtta.

Neuroloog Markku Partineni hinnangul tekitab puhkuselt tööle naasmine igale kolmandale inimesele suuri probleeme, vahendab Yle.fi.

«Umbes kolmandik on loomu poolest öökullid ehk õhtuinimesed,» selgitas ta. «Une pikkus on samuti oluline. Kui inimene vajab kaheksat tundi und, siis (tööle naastes - toim.) esimesel paaril päeval ta seda ei saa ja päevane rütm saab häiritud.»

Suvel nihkub paljude magamamineku aeg hilisemaks, jäädes keskööst edasi, kuid puhkuse ajal saab unevõla tasa teha, magades hommikuti kauem, rääkis Partinen. «Kui töö jälle algab, peavad inimesed samamoodi kaheksa tundi päevas magama, aga varem voodisse minna pole nii lihtne,» kirjeldas ta.

Ometi ei soovita uneekspert viimast puhkusenädalat tööks valmistumisele ohverdada, vaid pigem peaksid inimesed taas tööle minnes samm-sammult normaalse unerütmi poole liikuma. Partinen soovitab tööl esimestel päevadel rahulikumalt võtta ja ka töö kõrvalt suve nautimist jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles