Kirurg: rästikuhammustusega inimene vajab kiiresti ravi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rästikud.
Rästikud. Foto: Raigo Pajula

Ehkki rästikumammustusi pole tänavu olnud oluliselt rohkem kui igal aastal, on üksikuid juhte, kus salvata saanud inimene kiiret ravi vajanud, esinenud mitmes haiglas.


«Kuna rästikult hammustada saanud inimese olukord võib halveneda minutitega, tuleb ta kiiresti raviasutusse viia, veel parem oleks kiirabi kohale kutsuda,» ütleb Hiiumaa haigla kirurg Inge Talts.

Tema hinnangul on tänavu salvatuid olnud saarel võrreldes eelnevate aastatega mõnevõrra rohkem – selle suve jooksul siiani kümmekond juhtu. Suuri probleeme pole ühegi kannatanuga siiski olnud ja nad kõik on terveks saanud.

Mürgise ussi hammustuse korral vajab inimene ohtralt vedelikku, vajadusel ka ravimeid. Kui vererõhk väga alla läinud, antakse sellisele patsiendile lisaks allergiaravimitele ka adrenaliini.

Taltsi sõnul on tegu tüüpilise šokiga, kus langeb vererõhk ja aju ei saa enam piisavalt hapnikku. Selline inimene kipub minestama, ta ei seisa enam püsti ja võib oksendada. Ravi ongi rohkem sümptomaatiline ehk ravitakse haigusnähte. Kohe pärast hammustust on soovitav ka külma peale panna.

Ussihammustuse mõju sõltub nii inimese organismist kui ka rästikust. Esimest korda salvamisel on ussi mürk kange, korduval hammustamisel aga järjest lahjem. Tugevamad panevad ussihammustusele paremini vastu, aga näiteks lastele võib see eluohtlikuks kujuneda.

Kuressaare haigla erakorralise meditsiini valvearst Ruth Tänav ütles, et Saaremaal on ussihammustustega haiglasse sattunuid olnud tänavu alla kümne. «Kui ikka jalg turses ja valutab, siis jätame taolise haige mõneks päevaks haiglasse jälgimisele. Ta peab rahulikult lamama ja saab tilka,» selgitab tohter.

Ka Rakverest öeldi, et mõned juhtumid on suve jooksul ette tulnud, kus abi on antud ussihammustuse järel, kuid midagi väga tõsist pole olnud. Viljandis seevastu pole rästikuhammustatud haigeid sel suvel veel registreeritud.

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas ültes, et abi on sel suvel tulnud anda küll puugihammustuste puhul, kuid ühtki rästikuhammustusega haiget talle ei meenunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles