Uuring: kõige rohkem ostetakse käsimüügist valuvaigisteid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmetushaiguste ravimid.
Külmetushaiguste ravimid. Foto: Toomas Huik

Elanikkonna küsitlus teemal «Käsimüügiravimite valik ja mõjutajad» näitas, et enim ostetakse käsimüügist valuvaigisteid ning külmetus- ja palavikurohtusid.


Viimase 12 kuu jooksul on kõige rohkem ostetud uuritud käsimüügiravimitest valuvaigisteid (45 protsenti vastajatest), järgnevad külmetus- ja palavikuravimid 40 ning vitamiinid ja toidulisandid 23 protsendiga.

Samas ajavahemikus ei olnud 34 protsenti vastajatest ostnud allergia, külmetuse, valu või kõhuprobleemide leevendamiseks käsimüügiravimeid ega ka vitamiine ja toidulisandeid.

Sealjuures venekeelsete vastajate hulgas võrreldes eestikeelsete vastajatega, meeste hulgas võrreldes naistega ning 55-74-aastaste hulgas võrreldes
nooremaealistega on oluliselt rohkem neid, kes ei ole viimase 12 kuu jooksul mitte ühtegi nimetatud kategooria käsimüügiravimit ostnud.

Peamiseks ravimi soovitajaks on ülekaalukalt apteeker, kelle poole pöördutakse esmajärjekorras, kui soovitakse infot, millist käsimüügiravimit valida. Esmajärjekorras pöörduvad apteekri poole just need, kes ostavad valuvaigisteid
(61 protsenti), vitamiine ja toidulisandeid (60 protsenti) ning külmetus- ja palavikuravimeid (57 protsenti).

Olulisuselt järgmiste soovitajatena toodi välja arst või perearstikeskus ning lähisugulane või elukaaslane. Kõhuprobleemi ravimite puhul kasutatakse teiste
nimetatud ravimiliikidega võrreldes oluliselt rohkem nõuandetelefone, nagu 1220, 112 ja teised.

Vastajatel paluti anda hinnata ka, millised mõjutegurid on ravimi valikul olulised. Tulemustest selgus, et ühe toote teisele eelistamisel on käsimüügiravimite puhul üldiselt olulisemateks mõjutajateks apteekri või arsti soovitus ja tugev mõjutoime ning vähem olulisteks ravimi tootja riik, reklaam ja tutvustavad materjalid.

Lisaks küsiti elanikkonna suhtumist käsimüügiravimite toomise kohta esmatarbekaupu müüvatesse poodidesse ning selgus, et sellel ideel on pooldajaid oluliselt rohkem
kui vastaseid - 45 protsenti pooldas täielikult või pigem pooldas seda ideed ning 33 protsenti vastajatest oli selle vastu.

Idee täielikud pooldajad olid pigem need, kes on kõrgema leibkonna sissetulekuga (735 eurot ja enam,; kõrgharidusega,alla 15-aastaste lastega pered ning suurlinnade elanikud.

GfK Custom Research Baltic küsitles juuni lõpus ja juuli alguses kokku 500 Eesti elanikku ning uuringu valim kaaluti proportsionaalseks Eesti elanikkonna vastavaealisele
elanikkonnale sotsiaal-demograafiliste näitajate järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles