Kohus mõistis Eesti Põlevkivilt kaevuri kasuks suure hüvitise

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Kohtla kaevanduses kaevureid maa all sõidutanud rong.
Pildil on Kohtla kaevanduses kaevureid maa all sõidutanud rong. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Viru maakohus otsustas, et Eesti Põlevkivi peab tööõnnetuses tervise kaotanud kaevurile Valeri Hortile maksma ühekordse hüvitisena ligemale 600 000 krooni ja lisaks veel iga kuu ligi 4000 krooni.

Viis aastat tagasi sõitis Valeri Hort Estonia kaevanduses kaevandusrongigamaa all, kui ühel pöörangul tulid vagonetid relssidelt maha, kirjutab Põhjarannik. Mees lendas istmelt maha,  vastu vagoneti metallseina ja lõi tugevasti oma pea ära, õnnetuse tagajärjel murdus tal üks kaelalüli, seljaaju sai põrutuse ja vapustuse.

Arstliku komisjoni hinnangul kaotas Hort nende vigastuste läbi 70 protsenti oma kutsealasest töövõimest, 31. augustist 2004 vähendati seda määra 50 protsendini.

Mees on veendunud, et õnnetus juhtus tema tööandja, Estonia kaevanduse süül ning tal oli kohtusse minnes toeks ka tööinspektsiooni koostatud raport, mille kohaselt oli selle tööõnnetuse põhjuseks tehnoloogilise protsessi rikkumine.

Eesti Põlevkivi seevastu Horti hagi ei tunnistanud ning ettevõtte kinnitusel leidis tööõnnetust uurinud komisjon, et mees oli tööõnnetuses 100 protsenti ise süüdi.


Hort nõudis kohtu kaudu Eesti Põlevkivilt ligemale miljon krooni, millest pool miljonit moodustas talle tekitatud moraalne kahju ja ülejäänu töövigastustega tekitatud kahju hüvitis.

Eesti Põlevkivi ega Valeri Horti esindaja ei osanud eile veel öelda, kas nad nõustuvad kohtuotsusega või kaebavad selle 30 päeva jooksul edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles