Teadlased: ka 15 minutit treeningut päevas pikendab eluiga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treening.
Treening. Foto: SCANPIX

Eluea pikendamiseks piisab ka igapäevasest lühikesest treeningust, selgus Taiwanis tehtud ulatuslikust uuringust.

Teadlaste sõnul tuleb inimese tervisele kasuks ka regulaarne 15-minutiline treening. Varasemad nõuanded on tervise parandamiseks soovitanud aktiivselt liikuda vähemalt 30 minutit päevas.

Uuringu teinud Taiwani teadlasterühma juht Chi Pang Wen rääkis Reutersile antud telefoniintervjuus, et 15 minutit liikumist võib anda märkimisväärseid positiivseid tulemusi.

Weni juhitud teadlased jälgisid 13 aasta jooksul rohkem kui 400 000 inimese tervist ja leidsid, et iga päev lühikese trenni teinud inimeste oodatav eluiga oli treeningutest täiesti kõrvale jäänud inimeste oodatava elueaga võrreldes kolm aastat pikem.

Samuti osutasid tulemused sellele, et liikumine vähendab vähki haigestumise ohtu.

Wen selgitas, et põgusat treeningut harrastanud grupi puhul oli vähki suremise protsent kümnendiku võrra väiksem kui täiesti inaktiivsel grupil.

Teadlasterühma juht avaldas ka lootust, et nende avastus teeb liikumise atraktiivseks ka neile, kellele senine 30-minutilise treeningu soovitus liialt pingutav on tundunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles