Eestis näeb peagi eakate ja haigete jaoks mõeldud koduhooldusrobotit

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nao roboti põhjal luuakse Eesti teadlaste osalusel hooldusrobot.
Nao roboti põhjal luuakse Eesti teadlaste osalusel hooldusrobot. Foto: SCANPIX

Järgmisel nädalal demonstreerivad Tartu Ülikooli arvutiteadlased ainulaadset koduhooldusroboti prototüüpi, mis on mõeldud abistamaks eakaid ja südamehaigeid.

Tartu teadlaste osalusel valmiva roboti eesmärk on jälgida ja avastada tõsiste tervisehäirete tekkimist; parandada eakate ja haigete elukvaliteeti ning vähendada koduhoolduse hinda, teatas ülikool täna pressile.

Kevadel internetis avaldatud tutvustuse järgi on tegemist Nao humanoidrobotiga, mis on monteeritud ratastel liikuvale platvormile. Hädaolukorras küsib robot hooldatavalt lihtsaid jah-ei küsimusi ning hindab vastuste alusel olukorra tõsidust. Samuti saab taolise igapäevase küsitluse tulemusel hinnata inimese seisundit väljaspool kriisiolukorda.

Oluliseks abimeheks võib hooldusrobot eakate puhul osutuda näiteks kukkumiste korral, mil viga saanud inimene ei suuda ise püsti tõusta ega abi kutsuda. Tüüpiline dialoog võiks sellisel juhul toimida järgmiselt:

  • Robot: «Vabandust, kas sinuga on kõik korras?»
  • Patsient: «Ei!»
  • Robot: «Kas sa oled kukkunud?»
  • Patsient: «Jah!»
  • Robot: «Kas sul on abi vaja?»
  • Patsient: «Jah!»

Lisaks Tartu teadlastele osalevad roboti loomisel Austria, Itaalia, Hollandi ja Tšehhi teadlased. Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi vanemteaduri Satish Srirama sõnul on projekt väga hea võimalus teha koostööd ning luua sidemeid teiste Euroopa ülikoolide ja teadlastega.

«Töö on seda meeldivam, et aitab eakate ja südamehaigete inimeste elukvaliteeti parandada,» märkis ta.

Roboti demonstratsioon toimub 24. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles