Seisukoht: sõltuvus pole käitumishäire, vaid krooniline haigus

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõltuvus on rohkem haigus kui käitumisprobleem.
Sõltuvus on rohkem haigus kui käitumisprobleem. Foto: SCANPIX

Mitmed USA väljaanded juhtisid nädala alguses tähelepanu sõltuvusraviga tegelevate ekspertide ühingu avaldusele, kus defineeriti sõltuvust kui kroonilist haigust mitte kui käitumishäiret.

Uue definitsiooni aluseks on neli aastat tööd ja 80 asjatundja panus. Definitsioon on kokku kaheksa lehekülje pikkune. Selles märgitakse selgelt ja rõhutatult, et sõltuvuse puhul on tegemist aju teatud struktuuride kroonilise haigusega, mitte lihtsalt käitumusliku probleemiga, mis on seotud liigse alkoholi, narkootikumide, hasartmängude või seksiga.

Sellise vaate järgi pole sõltuvuse puhul eelkõige probleemiks alkohol või siis narkootikumid, vaid inimese aju.

Samuti annab taoline seisukoht suunised sõltuvuse raviks. Iga teise, näiteks kroonilise südameprobleemi puhul mõistab avalikkus, et patsienti peab ravima arst ja selleks on omad ravimid ja ravivõtted.  Sõltuvusprobleemide puhul on aga seni üsna levinud seisukoht «uppuja päästmine on uppuja enda asi» ehk siis alkohoolik peaks kõrvalise abita lihtsalt joomise lõpetama ning narkomaan jätku ise süstimine.

Ekspertide avaldatud tekstis tuuakse rõhutatult välja, et sõltuvuse puhul on oluline tunnistada seda, et see võib põhjustada puudeid või tuua isegi enneaegse surma, kui ravi pole adekvaatne või jääb üldse saamata. Tõhus ravi nõuab selle vaate järgi lisaks inimese enda panusele ja ümbritsevate toetusele ka professionaalset abi.

Uue definitsiooni avaldamist kajastanud väljaannetes on välja toodud ka see, et ilmselt üritavad eksperdid sõltuvuse haiguseks nimetamisega vähendada teemaga kaasas käivat häbimärgistamist.

Ingliskeelset definitsiooni saab lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles