Venemaa teeb suitsetajate elu kibedaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sigarettid.
Vene sigarettid. Foto: Aldo Luud

Venemaa suitsetajad peavad tõsiselt kaaluma, kas jätkata seda tegevust, sest juba lähiajal kallinevad seal sigaretid järsult, nii et kõige odavam suitsupakk hakkab maksma 61 rubla.


Suurim muudatus on kavas Venemaa aktsiisipoliitikas. Nimelt hakkab aktsiisimaksu osakaal moodustama sigaretipaki maksumusest 50 protsenti. Selleks tuleb aktsiisimäära tõsta 470 protsenti, kirjutab Kommersant.

Seda on palju enam, kui nägi ette alles äsja valitsuses kinnitatud aktsiisitõusu graafik. Rahandusminister Aleksei Kudrin nägi maksupoliitika suundades varem ette tubakaaktsiisi kasvu 2011-2014 kaks ja pool korda.

Sellele lisaks kavatseb Venemaa tervishoiuministeerium veel rea karme samme suitsetamise vastu. Kavas on kehtestada täielik suitsetamise keeld kohvikutes, restoranides, ööklubides, hotellides, lennujaamades, rongides, laevadel ja kinnipidamisasutustes. Lisaks keelatakse tubakatoodete müük väikepoodides.

Täielik keeld tabab ka tubaka reklaami ja sellega tegelevate firmade osalust heategevuskampaaniates. Tubakas kaob ka teleekraanilt.

Venemaal suitsetab 56 protsenti täiskasvanud meestest ja 16 protsenti naistest. Vähemalt paki päevas ostab 22 protsenti suitsetajatest, kusjuures kõige aktiivsemate ehk keskealiste meeste hulgas pole suitsetamine vähenenud. Just neid lööb seadusemuudatus kõige valusamini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles