Avastatud hormoonist võib saada imerohi rasvumise vastu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlaste avastatud söögiisu reguleeriv hormoon võib aidata leevendada miljonite ülekaaluliste vaevusi.



Vastusena rasvarikka toidu söömisele nõristab peensool verre ainet nimega NAPE, mis annab ajule märku, et varsti oleks aeg söömine lõpetada. NAPE langetas kiiresti hiirte isu ja kehakaalu, vahendab SA Eesti Geenikeskus ajakirja Cell.

Söömise sagedust ja isu ühe või teise asja järele reguleerib terve hulk hormoone, mis vahetavad informatsiooni söömist koordineeriva aju ning ülejäänud organite vahel.

Lisaks suudab kesknärvisüsteem tajuda teatud toitainete - näiteks glükoosi ja aminohapete sisaldust veres. Teadlased on oletanud, et sarnane tajusüsteem on ka kolmandal toitainete põhiklassil, rasvhapetel, kuid siiani polnud sellele funktsioonile leitud ühtegi sobivat kandidaati.

Nüüd avastasid Yale'i ülikooli teadlased, et rasvarohke söögikorra järel tõuseb veres teatud tüüpi peensooles sünteesitavate lipiidsete ainete hulk.

Säärastest ainetest (nende nimigi on paras suutäis - N-atsüülfosfatidüületanoolamiinid, lühidalt NAPE) kõige aktiivsem langetas viie päeva jooksul hiirte kehakaalu rohkem kui kolmandiku võrra, kontrollgrupi loomade kehakaal aga tõusis pisut.

Veel tehti antud uurimuse raames kindlaks, et NAPE tase veres langeb kroonilise rasvarikka dieedi korral, kuid tundlikkus süstitavale hormoonile ei kao.

Avastuse teinud uurimisrühm Gerald Shulmani juhtimisel tegeleb praegu NAPE toime uurimisega inimestel ja primaatidel. Kui kõik kulgeb optimistlikumate prognooside kohaselt, võib kas NAPE või selle toimet matkiv ravim jõuda varsti kliiniliste katsetuste faasi, leevendamaks maailma 300 miljoni ülekaalulise vaevusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles