Uuring: originaalravimid pole koopiatest paremad

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

USA teadlaste läbiviidud uuringust selgus, et originaalravimid ei ole südame-veresoonkonna haiguste puhul odavamatest koopiaravimitest mingil moel tõhusamd.

Teadlasterühma juht Harvardi meditsiinikooli ja Brighami naistekliinikus tegutsev Aaron Kesselheim ütles, et nende uuringu tulemused lähevad vastuollu osa arstide ja patsientide arvamustega. Lisaks kahtlevad koopiaravimite tõhususes ja ohutuses originaalravimite tootjad ja mõned meditsiiniajakirjad, kirjutas Reuters.

Kesselheimi juhitud töörühm avastas 30 antud teemal tehtud uuringut analüüsides, et originaalravimeid kasutanud südame-veresoonkonna haigusi põdevate patsientide ravitulemused ei olnud koopiaravimeid kasutanutest sugugi paremad.

Kesselheim tõi välja, et USAs võib südamehaiguse originaalravim maksta mõni dollar tablett, koopiaravimi tableti saab aga kätte mõne sendiga.

«Kui patsiendile kirjutatakse koopiaravim, kuna see sobib tema seisundi raviks, siis ei peaks nad ravimis kahtlema. Ja ka arstid peaksid end sobivate koopiaravimte kirjutamisel kindlalt tundma,» ütles Kesselheim.

Tema arvates kurnavad originaalravimid nii patsientide kui ka tervisekindlustuse rahakotti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles