Millise viiruse linnud meile järgmisena toovad?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Hollandi teadlased uurivad lindudelt inimestele edasikanduvaid viirusi, et teada saada, mis meid tulevikus ees võib oodata.


Lindudele ei tule «tänulik» olla mitte vaid inimesele üle kandunud gripiviiruse eest - tiivulised vastutavad ka veel ühe üpris levinud külmetushaiguse leviku eest, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator. 

2001. aastal avastasid Hollandis Rotterdamis Erasmuse meditsiinikeskuse teadlased Ron Fouchieri juhtimisel inimese metapneumoviiruse, mis põhjustab üsna tavalist külmetushaigust.

Enamasti möödub see üsna leebelt, lapsed põevad selle tavalisel läbi juba viiendaks eluaastaks, kuid väikelastel võib tekkida kopsupõletik, millega kaasneb surm, kirjutas New Scientist.

Nüüd on sama töörühm uurinud sarnaseid lindudel esinevad viirusi ning leidnud, et eelnimetatud viirus omandas võime inimest nakatada umbes 200 aasta eest.

Kuna metapneumoviirus muutus lindude viirusest inimesele nakkavaks alles hiljuti, on selle näitel võimalik uurida, kuidas loomade nakkushaigused inimestega kohanevad.

Nüüd on Fouchier' töörühm pannud kokku terve kataloogi inimesi nakatavatest loomade viirustest ning selle töö eesmärk on ennustada, millised viirused võivad järgmisena muutuda inimesele ohtlikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles