HIV-positiivne mees: kõige enam teeb muret tõrjutus

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-kiirtesti märgid.
HIV-kiirtesti märgid. Foto: Liis Treimann

Tallinnas tegutsevat Eesti HIV-positiivsete võrgustikku vedav Igor Sobolev meenutas, et kui ta 18 aastat tagasi teada sai, et on HIV-positiivne, arvas ta, et tema elu on nüüd lõppenud – heal juhul jagub seda veel paariks aastaks.


Sobolev (37) tunnistas Õhtulehele, et sai HI-viiruse kaitsmata seksuaalvahekorra teel: «Olin kuulnud, et HIV ja aids on olemas, kuid olin veendunud, et mind see ei puuduta.»

Mees soovitas unustada ka müüdi, et HIV on vaid narkomaanide, prostituutide, geide ja noorte haigus – eelmisel aastal avastati HI-viirus näiteks 73-aastasel mehel.

Kõige enam teeb Sobolevi sõnul HIV-positiivsetele muret tõrjutus. Näiteks julges üks kolme lapse ema rääkida haigusest ajakirjanduses oma nime ja näoga, mille peale moodustasid lasteaias teiste laste vanemad tema vastu liidu ja hakkasid nõudma tõendit, et tema lapsed on terved.

Mehe sõnul on inimestel ka väiksemates paikades suur hirm, julgedes HIV-kabinetti vaid helistada, kuna kardavad kohale tulles kohtuda mõne tuttavaga.

Veel meenutas Sobolev üht juhtumit meditsiinitöötajaga, kes ei julgenud HIV-testi teha enda asutuses, kuna kartis kolleegide suhtumist: «Tema abikaasa on nakatunud, seetõttu on aeg-ajalt testi tegemine kohustuslik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles