Tartus lõikusel käinud mees jäi pealinnas hätta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Augusti keskel Tartus nina vaheseina operatsioonil käinud Ivan Ottsik pidi Tallinnas kõvasti vaeva nägema, et leida kõrva-nina-kurguarst, kes eemaldaks õigel ajal operatsiooni käigus paigaldatud plaadid. Ottsiku elukaaslase jäi mulje, et Tallinnas ei soovitud meest aidata, kuna ta oli käinud Tartus lõikusel.

Mullu juulis registreeris toona Tartus elanud Ivan Ottsik nina vaheseina operatsioonile ja kuigi ta veidi hiljem pealinna kolis, loobus ta operatsiooni ümberregistreerimisest, sest seda tehes oleks ooteaega veel pikendanud.

«Pärast operatsiooni uurisime Tartu haiglast, kas saab Tallinna arstide poole pöörduda ninaplaatide eemaldamiseks nädala pärast ja öeldi et vahet ei ole, kus seda teha,» rääkis mehe elukaaslane Olga Viilup. Kuigi plaadid tuli välja võtta nädal pärast operatsiooni, hakkas naine pealinnas seda tegevat arsti otsima viis päeva varem. Esmalt pöördus Viilup nende perearstikeskusse Sadama Medicumi, aga mõlemad seal töötavad kõrva-nina-kurguarstid (LOR-arstid) olid puhkusel.

Järgmisena helistas naine Ida-Tallinna Keskhaiglasse, kust öeldi, et ajad on kuni septembri lõpuni broneeritud ning vaja oleks saatekirja kindla arsti juurde. «Helistasin Tartu kõrvakliinikusse, kus mind veendi, et tegelikult pole vaja kindla arsti juurde saatekirja, kuna on olemas operatsiooni tõendav paber, kus on kõik olulised asjad kirjas,» rääkis Viilup. Ka kinnitati talle Tartust, et selliste juhtumite jaoks peab olema reservaegu ning soovitati registratuuri asemel pöörduda otse kõrva-nina-kurguarstide poole. «Helistasin Ida-Tallinna Keskhaigla nina-kõrva-kurgu osakonda, kus mulle öeldi, et kõik LOR-arstid on reedel (19. augustil – toim) koolitusel ning kui operatsioon on Tartus tehtud, peab kas septembrini ootama või tuleb seda oma raha eest teha,» meenutas naine.

Paldiski maanteel asuva Kõrva-Nina-Kurguhaiguste kliinikust öeldi, et kuna pöördutakse sinna esimest korda, siis hoolimata ravikindlustusest ja saatekirjast tuleb maksta 45 eurot. Lääne-Tallinna Keskhaiglast teatati, et LOR-arsti juurde on järjekord, kohe arsti juurde pääsemiseks tuleb maksta.

Lasnamäe Medicumis väideti, et ninaplaate peab eemaldama lõikuse teinud arst. Naise sõnul jäi talle mulje, et põhiprobleemiks oli operatsiooni tegemise koht. «Väga ebaviisakaks muutus Tallinna tervishoiutöötajate hääl kohe pärast seda, kui ütlesin, et tegime operatsiooni Tartus,» selgitas ta.

Lõpuks õnnestus naisel leida ühe kõrva-nina-kurguarsti mobiilinumber. «Arst teavitas, et tema oleks ka raha võtnud sellel põhjusel, et operatsioon on Tartus tehtud ja siin ei loe haigekassa olemasolu, vaid meie suhtumine, et kas meie arvasime, et Tartus on parem,» rääkis naine. Kuna ka see arst oli puhkusel, siis soovitas ta pöörduda Põhja-Eesti Regionaalhaigla erakorralisse osakonda. 19. augustil pöördus Ivan Ottsik Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse, kus plaatide väljavõtmiseks kulus kümmekond minutit.

«Kas tõepoolest on kahe linna arstide vahel arusaamatused või on see nii hoopis meie haigekassa rahastamissüsteemi tõttu?» küsis Postimehe poole pöördunud Viilup. «Nõustun, kui keegi ütleb, et meie ise oleksime pidanud teadma või kuidagi teistmoodi käituma, aga selliseid asju iga päev ei juhtu ja kogemus puudub,» lisas ta.

Sotsiaalministeeriumi  tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste kinnitas Postimehele, et iga ravikindlustatud isik Eestis võib saada eriarstiabi teenust igalt tervishoiuteenuse osutajalt (mis tahes Eesti piirkonnas), kellel on ravi rahastamise leping Eesti Haigekassaga ja vajalik pädevus.

Ministeeriumi kinnitusel lubab ravikindlustuse seadus võtta visiiditasu kindlustatud isikult eriarstiabi visiidi eest 3,20 eurot.

Nina vaheseina operatsiooni käigus paigaldatud plaadid tuleb kõrva-nina-kurguarst Priit Kasenõmme kinnitusel eemaldada umbes nädal pärast lõikust, kuna tegu on võõrkehadega, mis hoiavad üleval pidevat põletikku. Tema kinnitusel peaks plaatide eemaldamisega hakkama saama iga kõrva-nina-kurguarst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles