Sule: ravijärjekorrad üksi ei näita midagi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sule.
Urmas Sule. Foto: Toomas Huik

Haiglate liidu juht Urmas Sule on seda meelt, et haiglate töö hindamine üksnes ravijärjekordade pikkuse järgi on sama vale kui inimeste võrdlemine nende pikkuse järgi.


Sule on seda meelt, et ravijärjekorrad on vaid üks kriteerium, mis eraldi võttes ei näita tervishoiu taset ja seda rida mööda järge ajades satume valele teele. Tegelikult on olukord tema sõnul tänavu paranenud, sest ambulatoorne töömaht on olnud 7-8 protsenti mullusest suurem, mis näitab, et meedikud on rohkem tööd teinud ja enam patsiente vastu võtnud.

Tegelikult on ka ravijärjekorrad meil Euroopas ühed lühemad. Suvel on mõju avaldanud ka puhkused. Ta tõi näite oma juhitavast Pärnu haiglast, kus nefroloog võtab vastu vaid kord kuus, sest enama järele pole vajadust. Kui nüüd see arst ühe kuu puhkas, siis pikenes järjekord tema juurde fomaalselt võttes ühe kuu võrra, samas olid kõik soovijad ennast vastuvõtule registreerunud ja keegi ei kannatanud seeläbi.

Sule juhtis tähelepanu veel ühele olulisele nüansile ravijärjekordade puhul. Nimelt pole osa krooniliste haiguste puhul vahet, kas inimene pääseb tohtri juurde 6 või 8 nädala pärast, samas peab ägeda haigestumise korral saama perearst inimese eriarstile saata 2-3 päeva jooksul ja enamasti nii ka läheb.

Seega ei saa haiglate töö hindamisel arvesse võtta vaid ravijärjekordade maksimumpikkust. Seda, kui kiiresti inimesed kiire abi vajadusel juhtudel arstile pääsevad, ei arvesta keegi. Sel juhul suhtleb arst enamasti ise oma kolleegiga ja paneb aja kinni.

Haigekassa avaldatud uuringust selgub, et pikemad on ravijärjekorrad suuremates haiglates, kus koormus suurem ja mõne eriala spetsialiste ei jätku. Sule hinnangul on aga tegelikult probleem arstiabi kättesaadavusega suurem hoopis väiksemates kohtades.

Tegelikult taandub kõik Sule hinnangul sellele, kuidas motiveerida meedikuid Eestisse tööle jääma. Ta avaldas lootust, et mõnevõrra aitab sellele kaasa uuest aastast lubatud masu ajal ära võetud 5 protsendi taastamine raviteenuste hinnale.

Eile kohtus haiglate liidu juhatus haigekassa juhtidega ja lepiti kokku, et ravijärjekordade parema haldamise teemal tehakse lähiajal üks ühine arutelu, kus osalevad ka perearstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles