Stimulante kasutatakse üha enam

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Täiesti terved inimesed kasutavad koolis või tööl paremate tulemuste saavutamiseks üha enam ajutegevust stimuleerivaid ravimeid, näiteks Ritalini, selgus USAs läbi viidud uuringust.


Kuigi mõned eksperdid ei näe muretsemiseks põhjust, sest ravimite ohutus on tõestatud, on ka neid, kellele kõnealune trend teeb muret, kirjutab

Reuters

.

Dr. Nora Volkow USA rahvuslikust ravimite kuritarvitamise instituudist ütles, et hiljutised uuringud näitavad, et Novartise Ritalini (metüülfenidaat) ja Cephaloni Provigili (modafiniil) kasutavad paljud tudengid, professorid ja ka teised, et parandada oma õpi- või töötulemusi.

«Neid kuritarvitatakse mitmetel põhjustel, kaasa arvatud seetõttu, et inimesed tahavad jääda pilve, kuid oleme aru saanud, et neid kasutatakse laialdaselt ka kognitiivsete võimete parandamiseks,» ütles ta.

Volkowi sõnul kasvas ÜRO andmetel stimulantide tootmine ja turustamine USAs 1995. ja 2006. aasta vahel lausa kolmekordselt.

Volkow rõhutas, et teadlased peaks uurima nende ravimite pikaaegset mõju tervetele inimestele.

Ajakirjas Nature avaldati aga tema mure järel ka vastupidine arvamus, mille kohaselt võib kõnealuseid ravimeid pidada seaduslikuks ajutalitluse parandamise vahendiks, mis sarnaneb hariduse, interneti või muu sellisega.

Henry Greely Californias asuvast Stanfordi juurakoolist, Barbara Sahakian Cambridge'i ülikoolist ja teised vastulause autorid ütlevad oma kommentaaris, et peaksime tervitama uusi meetodeid, mis aitavad meil parandada ajutalitlust.

Volkowi sõnul arutatakse teemat juba sel nädalal Nashville'is toimuval Ameerika neuropsühhofarmakoloogia kolledži kohtumisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles