Katsetamisel olev plaaster ennetab borrelioosi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk.
Puuk. Foto: SCANPIX

Puugihammustuse katmine antibiootikumi sisaldava plaastriga ei lase borrelioositekitajal kehas levida. Plaastri toimet katsetatakse praegu inimestel.

Puukide levitatav borrelioos on ohtlik bakteriaalne haigus, mida saab varases järgus ravida antibiootikumidega. Müncheni Ludwig Maximiliani ülikooli mikrobioloogid avastasid hiirtega tehtud katsetes, et puugi hammastuskoha määrimine antibiootikumi sisaldava geeliga takistab haigustekitaja levikut, vahedas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Praeguseks on uurimisrühm välja töötanud plaastri, mida katsetatakse juba inimestel kolmanda järgu kliinilistes katsetes. Edukate tulemuste korral tuuakse see peatselt ka ravimiturule.

Uurimisrühma juhi Reinhard Starubingeri sõnul on tegu läbipaistva plaastriga, mis sisaldab väikeses koguses antibiootikumi. Plaaster asetatakse puugihammustusele ja see hävitab haava sattunud borrelioositekitajad ning takistab nakkuse levimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles