Vaid kümnendik Eesti inimestest sööb puu- ja köögivilju piisavalt

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja köövilju tuleb panna ka toidu sisse.
Puu- ja köövilju tuleb panna ka toidu sisse. Foto: Toomas Huik

Tervise Arengu Instituudi poolt tellitud uuring näitab, et pool Eesti elanikkonnast tarbib päevas vaid 1-2 portsjonit puu- ja köögivilju ning 5 või enam portsjonit, nagu soovitavad spetsialistid, tarbib vaid 10 protsenti inimestest.


Tervise Arengu Instituudi toitumiseksperdi Tagli Pitsi sõnul on saadud puu- ja köögiviljade söömise andmed üheks tervisliku toitumise indikaatoriks, mis näitab, et vaid kümnendik Eesti elanikest sööb puu- ja köögivilju vastavalt toitumissoovitustele.

Iga päev vähemalt viie portsjoni puu- ja köögiviljade tarbimine aitaks tema sõnul ennetada erinevaid haigusi, eelkõige südame-veresoonkonnahaigusi, mis on Eestis surmapõhjus number üks.

Neid, kes söövad puu- ja köögivilju mõne portsjoni nädalas, kuid mitte iga päev, on sama uuringu järgi 19 protsenti. Küsimus teadmiste kohta näitas, et ligi pool ehk 45 protsenti inimestest arvas, et päevas tulebki süüa vähemalt 1-2 portsjonit puu- ja köögivilju. Neid, kes arvasid, et päevas tuleb süüa 3-4 portsjonit oli 28 protsenti ning viis ja enam portsjonit pakkus vaid 12 protsenti vastajatest.

Inimeste teadlikkuse tõstmiseks algas tänasest üle-eestiline teavitus «Lihtne 5 tervislikult toituda», mis õpetab, kui palju oleks vaja päevas puu- ja köögivilju süüa ning kuidas need vajalikud portsjonid toidust kõige lihtsamalt kätte saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles