Nohuste ninade hulk on hakanud kasvama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohuga peab kogu aeg nuuskama.
Nohuga peab kogu aeg nuuskama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ülemiste hingamisteede viirusnakkustega arsti poole pöördujate arv on hakanud sügisele omaselt kasvama, kuid esialgu pole haigestumised Terviseameti andmetel veel seotud gripi või gripilaadsete viirustega.


Nõmme perearst Eero Merilind ütles, et esialgu on olukord veel suhteliselt rahulik, ehkki nohu ja väikese palavikuga arstile tulijaid ikka jagub. Suuri bornhiite ja kopsupõletikke pole õnneks veel olnud.

Nohu korral võiks esimesel kolmel päeval alustada sümptomaatilise ravi ehk apteegist vabalt saada olevate Sudafed tablettide ja ninaspreiga, mis vähendavad turset. Ninaspreid siiski pikalt kasutada ei soovita, piisab paarist päevast.

Nohu on Merilinnu sõnul päris keeruline haigus. Viirus, mis on sattunud nina limaskestale, põhjustab esialgu vesist nohu ehk nn tilkuvat nina. Hiljem muutub eritis tihkemaks ning sinna lisandub bakteriaalne infektsioon, mis võib tüsistusena põhjustada põskkoopapõletikku ja lastel keskkõrvapõletikku.

Kuna nohu on väga nakkav, võib see kergesti ühelt inimeselt teisele levida, mistõttu oleks mõistlik esimestel päevadel rahva sekka mitte minna.

Kui nohule lisandub palavik, on omal kohal paratsetamool kas tablettidena või kuumade jookide koosseisus. Ka aspiriini ja ibuprofeeni võib võtta.

Ehkki meditsiiniliselt loetakse palavikku 37,0 kraadist alates, soovitavad tohtrid seda alandama hakata 38 kraadist alates. Kui enesetunne nelja-viie päevaga koduste ravivahenditega ei parane, võib abi otsida perearstilt, kes siis juba retseptiravimi välja kirjutab.

Selle sügise eripärana levib lasteaedades coxsackie viirus, mis põhjustab stomatiiti ehk suu limaskesta põletikku, aga tekitab ka ville peopesades ja jalataldadel.

Igal aastal tuleb uus gripivaktsiin. Tänavu pole see veel kõikjale Eestis kohale jõudnud, kuid põhimõtteliselt soovitab Merilind inimestel ennast vaktsineerida ja teeb seda ka ise. Kuna kokkuleppeid tarnijatega pole veel sõlmitud, siis ei saa vaktsiini hinda praegu öelda, kuid see tuleb inimestel endil kinni maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles