Pevkur: Eestist ei lahku rohkem õdesid, kui süsteem neid juurde koolitab

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Toomas Huik.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur rõhutas riigikogus keskerakondlaste arupärimisele vastates, et Eestist ei lahku rohkem meditsiiniõdesid, kui haridussüsteem neid juurde koolitada jõuab.

Riigikogu liikmed Marika Tuus-Laul, Valeri Korb, Lauri Laasi, Eldar Efendijev, Heimar Lenk, Inara Luigas, Viktor Vassiljev, Tarmo Tamm, Rainer Vakra, Priit Toobal, Vladimir Velman, Yana Toom, Ester Tuiksoo ning Mailis Reps esitas ministrile kevadel arupärimise, milles tundsid huvi, kuidas hindab minister olukorda, et Eestist lahkub täna rohkem õdesid, kui haridussüsteem neid juurde koolitada suudab.

Arupärimises väidetakse, et 2010. aastal võttis terviseametist välismaale tööle minekuks dokumendid välja 201 õde. «Samal ajal sai uue õediplomi vaid 150 meditsiiniõde. Palju vähem ei lahkunud õdesid ka 2009. aastal (134),» väideti arupärimises.

«Olgu siis täpsustuseks ja tõe huvides öeldud, et nii see ei ole. Kui vaadata viimast paari aastat, palju meil õdesid on tervishoiuametist tõendi välja võtnud, mis on üldse eelduseks selleks, et kuskil töötada, siis on see suurusjärk olnud sadakond viimasel paaril aastal,» rääkis minister Pevkur.

«Tallinna Tervishoiu Kõrgkool ja Tartu Tervishoiu Kõrgkool võtab vastu aastas 300 uut õeõppe üliõpilast. Sellel aastal lõpetas tervishoiukõrgkooli 237 uut õde. Nii et see number on kindlasti oluliselt suurem,» sõnas Pevkur.

«Kui tulla selle juurde, et palju meil õdesid vaja oleks, siis õe-arsti suhe võiks olla umbes üks kolmele. Täna on Eestis üks kahele. Meil on ühe arsti kohta kaks õde, võiks olla üks kolmele. Kui me vaatame residentuuri vastuvõetavate arstide arvu, mis on praegu 120, ja õeõppesse tulevate üliõpilaste arvu ehk 300, siis see enam-vähem seal juba on. Nii et n-ö õppesse sisenemise koha pealt me oleme liikunud õiges suunas,» kinnitas sotsiaalminister.

«Mis puudutab õdede äraminemist, siis on terviseameti poolt tehtud küsitlused näidanud, et välisriiki minejatest pooled circa töötavad osakoormusega Eestis edasi. See sadakond tõendit, mis välja võetakse, ei näita kindlasti seda, palju tegelikult ära läheb,» lohutas minister arupärijaid.

«Kindlasti ei ole hea märk see, et õed ära liiguvad, aga on ka äärmiselt keeruline neid ja teiste erialade esindajaid samamoodi – ükskõik, kas me räägime bussijuhtidest või ehitajatest, kellest iganes – kinni pidada, kuna me oleme ühtses Euroopa peres,» nentis Pevkur.

«Euroopa Liidu üks aluspõhimõtteid on tööjõu vaba liikumine. Ja tööjõu vaba liikumisega kahtlemata tekib see situatsioon, kus teatud riikidest, eriti mis on kõrgema elatustasemega riikide naabruses, on väljaränne teatud erialade esindajate, eelkõige arstide, aga samuti ka ehitajate või teiste erialade esindajate osas märgata,» lausus Hanno Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles