Mida teha liigsetest kilodest vabanemiseks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigse söömise puhul ei päästa ülekaalulisuse eest ka sportimine.
Liigse söömise puhul ei päästa ülekaalulisuse eest ka sportimine. Foto: AFP / Scanpix
Perearst Kristi Parts jagab nõuandeid liigsetest kilodest vabanemiseks ning soovitab parimate tulemuste saavutamiseks konsulteerida arstiga.

Tihtipeale asuvad liigsete kilodega kimpus olevad inimesed kaalu langetamiseks apteegis müüdavate imetablettide ja ajakirjades ilmunud superdieetide kallale.

Kuna ülekaalu põhjuseks võivad olla ka terviseprobleemid, oleks omapäi tegutsemise asemel tark nõu pidada arstiga.

Teaduspõhised uuringud näitavad, et parim tulemus ülekaaluga võitlemisel saavutatakse ratsionaalse toitumise, sobiva füüsilise koormuse ja asjakohase nõustamise koosmõjuna. Arstil on võimalus kaasata ravisse ka ravimeid või käitumisteraapiat.

Tavaliselt on ülekaalu põhjusteks siiski liigsöömine ja vähene liikumine. Kõige lihtsam põhimõte kaalust maha võtmisel on kulutada rohkem kaloreid kui manustatakse.

Puhastav dieet võib olla heaks alguseks, eriti sel juhul, kui soovitakse rohkem kilosid kaotada. Samas tuleb endale selgeks teha, et vana eluviisi juurde tagasipöördumisel kogunevad kilod tagasi. Seetõttu on oluline, et uus toiduvalik tagaks ka täiskõhutunde.

Sellise dieedi koostamisel oskab arst internetifoorumitest ja ajakirjadest paremini nõu anda. Asjatundlikult koostatud dieet tagab sobivas tempos kaalu langemise ja koosneb tavalistest ja kättesaadavatest toiduainetest.

Kaalu langetamisel ja soovitud kaalu säilitamisel on kõigile teadaolevalt olulised väherasvane toit ja piisav liikumine. Siin varitseb omapäi tegutsejat oht langeda nii-öelda rasva- ja suhkruvabade toodete lõksu.

Sellised tooted sisaldavad tõesti vähem kaloreid kui teised sama tüüpi tooted, kuid see ei tähenda alati seda, et nad sobivad kaalust alla võtmiseks.

Näiteks lahjad kartulikrõpsud sisaldavad vähem kaloreid ja rasva kui tavalised krõpsud, kuid teiste toitudega võrreldes on nende rasva- ja kalorisisaldus ikkagi suur.

Suhkruvaba karastusjook, mis sisaldab kunstlikke toiduaineid, tõstab söögiisu. See tähendab, et kokkuvõttes manustab inimene ikkagi rohkem kaloreid.

Soovitusi tervislikuks ja salendavaks toitumiseks

*Sööge palju puu- ja köögivilju. Need annavad täiskõhutunde, kuid ei sisalda palju kaloreid.

*Söögikorrad peaksid olema sagedased ja vähese toiduga - sel viisil toimub pidev energia kulutamine ja välditakse näljatunnet, mis sunniks teid haarama esimest ettesattuvat toitu.
Sööge lahjat liha.

*Sööge iga päev hommikusööki - see käivitab teie ainevahetuse juba hommikul.

*Sööge palju kiudaineid - need tagavad täiskõhutunde ja hea seedimise.

Soovitusi liikumiseks

*Seadke endale eesmärgiks iga päev ühel või teisel viisil vähemalt 30 minutit mõõdukalt liikuda. Eelistage käimist või jalgrattasõitu transpordivahenditele.

*Kasutage lifti ja eskalaatorite asemel treppe.
Mängige laste ja lastelastega füüsilist tegevust nõudvaid mänge.

*Minge jalutama - kui teil on koer, siis saate ühendada meeldiva kasulikuga. Vähendage sellised tegevusi, mis ei nõua liikumist: televiisori, video/dvd vaatamine, arvuti taga istumine.

*Otsige uusi võimalusi liikumiseks - nii esitate kehale kogu aeg uusi väljakutseid ning väldite liikumisest tüdinemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles