Soome luuüdiregister on nüüd avatud ka eestlastele

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luuüdi võtmine.
Luuüdi võtmine. Foto: Wikipedia.org

Soome luuüdi register on nüüdsest avatud ka Eesti kodanikele, see tähendab, et eestlased saavad edaspidi aidata ka Soomes ja mujal maailmas elavaid abivajajaid.

Praegu imporditakse ligi 70 protsenti Soome haiglates kasutatavast luuüdist. Luuüdi annetamise eest ei ole doonoritele mingit kompensatsiooni ette nähtud, doonorlus põhineb doonori heatahtlikkusel. Küll aga kompenseeritakse doonorile kõik doonorlusega seotud kulud, näiteks majutus, reisimine ning sissetuleku kaotus.

Soome luuüdi registrit peab Soome Punase Risti vereteenistus. Organisatsiooniga on aastaid koostööd teinud ka Tartu Ülikooli Kliinikum ning näiteks viimase kuue aasta jooksul on Soome registri vahendusel leitud siirdamiseks sobilikud rakud 50-le Eesti patsiendile.

Tüvirakkude siirdamist vajavad patsiendid, kelle oma luuüdi ei suuda toota terveid vererakke. Tavaliselt on tegemist leukeemiahaigetega.

Copy
Tagasi üles