Valuarst saab aidata ka seletamatu valu käes kannatavaid patsiente

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seletamatu valuga patsiendid võivad abi saada valukabinetist.
Seletamatu valuga patsiendid võivad abi saada valukabinetist. Foto: SCANPIX

Ida-Tallinna Keskhaigla valuteenistuse juht ja Eesti Valu Seltsi president Boris Gabovitš soovitab perearstidel ja teistel kolleegidel nende seletamatu valu käes kannatavad patsiendid valukabinettidesse saata.

Sageli on patsient perearsti juures korralikult läbi uuritud, kuid diagnoosi ikkagi pole. Need patsiendid jõuavad valukabinetti, kuigi tihti pole neil perearsti arvates midagi viga. «Üsna levinud on arvamus, et kui ei leia või ei näe, siis järelikult pole olemas. Kuid kui patsient kurdab valu, siis valu tal on,» rääkis Gabovitš ajalehele Meditsiiniuudised.

Spetsialisti juurde oleks valuga patsient vaja saata ka siis, kui perearstil juba kõik proovitud ja rohud antud. Just siis on vaja, et keegi tegeleks inimesega värske loogika järgi. Patsiendi valuprobleemi summutamine on vale tee.

Samas on patsientidele enne valukabinetti suunamist vaja teha uuringuid.

«Ei piisa lihtsalt saatekirjast. Mida täpsem on info tehtud analüüside ja korraldatud ravi kohta, seda kiirem ja parem on tulemus,» selgitas Gabovitš. «Kui ka siis pole tulemust, üritab meie meeskond suure haigla võimalusi kasutades panna patsiendiga tegelema korraga kõik vajalikud spetsialistid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles