Peatamatu eks-suitsetaja: tõmbasin iga aastaga ära ühe korraliku auto

Marian Kivila
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni uue tubakavastase kampaania üks plakatinägudest on 33-aastane Tarmo.
Euroopa Komisjoni uue tubakavastase kampaania üks plakatinägudest on 33-aastane Tarmo. Foto: Exsmokers.eu

Euroopa Komisjoni uue suitsetamisvastase kampaania «Eks-suitsetajad on peatamatud» üheks plakatipoisiks on 33-aastane Tarmo Tulit. Kooliealisena suitsema hakanud mees rääkis Marian Kivilale oma võitlustest ja võidust tubakasõltuvuse üle.

Kui staažikas suitsetaja te olite ja mis ajendas teid sellest pahest loobuma?

Hakkasin suitsetama 12-aastaselt. Lõpuks suitsetasin juba 60 sigaretti päevas. 24-aastaselt jõudis mulle äkki pärale, et olin pool oma elust ära suitsetanud. Olin energiast tühjaks jooksnud ja täiesti passiivne kõige suhtes. Tundsin, et selline eluviis peab muutuma. Praeguseks olen endine suitsetaja juba ligi 10 aastat.

Kas elu muutus tunduvalt peale otsustavat sammu?

Jah, muidugi. Peale loobumist tuli juurde suur annus energiat, mida isegi üle jääb. Sellised mõtted nagu «ei viitsi» või «ei taha» kadusid ära. Loomulikult hakkas ka raha kõvasti üle jääma - tol hetkel, kui ma suitsetamise maha jätsin arvutasin, et suitsetasin iga aastaga ära ühe piisavalt korraliku auto. See avas järsku silmad.

Kuidas teile kampaania jaoks loodud uus iCoach abiprogramm tundub? Hindate te seda endise suitsetajana pädevaks?

Mulle meeldib iCoachi puhul see, et iga päev saadetakse meilile nippe ja trikke. Et ma ise olen suitsetamisest juba ammu loobunud, siis ma väga põhjalikult sellesse ei süvenenud, aga tundsin ära palju nõuandeid, millega ma ise kunagi tegelesin. iCoach annab põhjaliku meditsiinilise ülevaate tubaka kahjulikkusest, kuid lisaks jagab näpunäiteid oma harjumuste muutmiseks. Ma usun, et programm on iseenesest väga tänuväärne leiutis ja kindlasti pakub loobujale tuge.

Mis olid teie enda nipid ja trikid pahest võõrutamisel?

Ostsin küll endale igaks juhuks paki nikotiiniplaastreid, aga reaalselt ma neid ei kasutanud. Tahtsin kohe nikotiinist puhtaks saada, ükskõik mis kujul see mu organismi peaks sattuma. Minu tahe oli jätta suitsetamine päeva pealt maha ja saada puhtaks otsekohe, mitte samm-sammult, nagu mõnikord soovitatakse.

Mulle tundus, et vähendamismeetod võtab liiga kaua aega ja lihtsam oleks asi hetkega lõpetada. Suitsetamine on pigem psühholoogiline kui füsioloogiline probleem ja kinni harjumustes – seda tehakse rituaalina peale sööki, kohvi kõrvale vms. Olen kuulnud, et pimedatel on suitsetamisest kergem loobuda, sest nad ei taju selle rituaali visuaalset osa – käeliigutusi ja välja hingatavat suitsu.

Kui ise suitsetamisest loobusin, tegelesin just peamiselt sellega, et allutada rituaaliks muutunud harjumusi kontrollile. Kandsin alati sigaretti kaasas, kuid ei pannud seda põlema. Kui isu peale tuli, siis imiteerisin suitsetamist, et rahuldada neid n-ö rituaale. See oli põhinipp, aga oli ka teisi.

Tähelepanu tuleb pöörata ka asendustegevustele. Tihti on nii, et üks sõltuvus asendub teisega. Alguses tegin vea ja hakkasin suitsetamise asemel sööma ning kaalus juurde võtma. Tegelikkuses tuleks süüa siiski ainult söömise pärast, mitte et sellega mõnda muud puuduvat tegevust korvata. Abiks on kindlatel kellaaegadel ja kindlates kohtades söömine.

Mind aitas ka see, et minuga koos loobusid suitsetamisest inimesed, kellega sel ajal koos elasin. Mõlemad neist hakkasid hiljem küll uuesti suitsetama.

Kas teil ei tekkinud tagasilööke või kiusatust sigaretti süüdata?

Ma olin oma peas nii kindlalt ära otsustanud ja ei teinud endale järeleandmisi. Peale seda, kui see klõps ära käis, ei ole ma suitsetanud ühtegi sigaretti. Minu jaoks seisnes kogu asja iva harjumuste ümberkujundamises ja suunasin kogu mõttetegevuse sinna.

Eks see on kõigile teada, et kui hakata natuke tagasi libisema, siis on väga kerge kontroll kaotada. Kolm esimest kuud on kõige hullemad, aga kui need välja kannatada, võib end juba võitjaks pidada. Ka siis on targem end mitte premeerida sigaretiga, kui tegelik eesmärk on ju sellest loobuda.

Mis võiks olla suitsetaja peamine motivatsioon öelda tubakale «ei!» ?

Tuleks mõelda suitsetamise põhjustele ja küsida endalt, miks üldse jätkata? Kui tõesti ei ole põhjust jätkata, siis leida põhjus mahajätmiseks on palju lihtsam.Sealjuures kipuvad suitsetajad arvama, et see rahustab, lahendab pingeid ja probleeme.

Tegelikkuses on see kõik suitsetaja enda väljamõeldud maailm koos pseudoprobleemidega, mis kaovad siis, kui suitsetamisest loobuda.

«Peatamatud» ja Tarmo Tulit

  • «Peatamatute» kampaania ühe osana viis Euroopa Komisjon läbi endistele suitsetajatele mõeldud fotokonkursi Facebook´is. 
  • Igast EL liikmesriigist valiti välja üks eeskujulik, kelle lugu portreteeris maailmakuulus briti fotograaf Rankin.  Eestis osutus võitjaks Tarmo Tulit.
  • Rankini fotod endistest suitsetajatest on peagi jõudmas Euroopa linnade tänavapilti ja ajalehtedesse.

Mis on iCoach?

  • Kampaania raames on suitsetajatele ulatatud abikäsi tasuta juurdepääsuga veebipõhise tervisealase juhendusplatvormi iCoach näol.
  • Programmi kasutajale saadetakse iga päev meilile näpunäiteid oma harjumuste muutmiseks ja motiveeritakse oma otsusele kindlaks jääma. 
  • Praegused suitsetajad saavad testida oma sõltuvuse astet ning vastavalt sellele jagab iCoach soovitusi, kuidas end mittesuitsetajate leeri ümber programmeerida.
  • Kolme kuu jooksul on iCoachiga liitunud üle 20000 suitsetaja, kellest 30 protsenti on suutnud pahest praeguseks loobuda.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles