Ülekaalulisus võib tuleneda ka kitsikusest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisuse põhjuseks pole alati jõukus ja laiskus, ka kitsikuse tõttu ühetaoliseks kiskuv toidulaud võib tuua liigseid kilosid. Pildil makaroniports.
Ülekaalulisuse põhjuseks pole alati jõukus ja laiskus, ka kitsikuse tõttu ühetaoliseks kiskuv toidulaud võib tuua liigseid kilosid. Pildil makaroniports. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Rahvusvaheline Punane Rist on välja toonud, et kuigi nälg on maailmas jätkuvalt suur probleem, põhjustab liigne kehakaal sellest enam surma. Siiski ei tähenda see, et suurem osa rahvastikust maiustab aplalt iga päev parimate paladega, ülekaaluni võib viia ka kitsikus.

«Ülekaal ei tähenda siiski seda, et tegemist on toidu üleküllusega ja koos jõukusega kasvava probleemiga, vaid ülekaalu võivad tuua just ka piiratud võimalused täisväärtuslikult toituda,» märkis Maris Jakobson Tervise Arengu Instituudi nimel antud kommentaaris.

Ta tõi näiteks Ameerika, kus on ülekaalulised eelkõige need, kes ei jaksa omale täisväärtuslikku toitu osta. Sellised inimesed tarbivad odavamat toitu, mis on enamasti liialt rasva- ja suhkrurikas.

Eestis on ülekaalulisus nii kooliõpilaste kui täiskasvanute seas viimastel aastatel tõusnud. Täiskasvanute seas 42 protsendist 1992. aastal 50 protsendini 2008. aastal. Ülekaaluliste õpilaste hulk on viimasel kuuel aastal kasvanud kuuelt protsendilt kümnele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles