Hepatiidijuhtumite arv läheneb Lätis kolmele tuhandele

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2864-st haigusjuhust on 1879 registreeritud Riias.
2864-st haigusjuhust on 1879 registreeritud Riias. Foto: Reuters / Scanpix

Kui kuu aega tagasi oli Lätis registreeritud umbes 2000 A-viirushepatiidi haigusjuhu, siis 8. detsembri seisuga on neid juba 2864, mistõttu tuleb reisides olla eriti ettevaatlik ja hea oleks end eelnevalt vaktsineerida.


Lisaks Lätile on jätkuvalt potentsiaalse A-viirushepatiidi ohuga paikadeks mitmed päikesereiside sihtkohad nagu Maroko, Egiptus ja Lõuna-Aafrika Vabariik, samuti on tänavu olnud hepatiidipuhang Tšehhis, teatas tervisekaitseinspektsioon.

Nakatumise vältimiseks soovitab inspektsioon riskipiirkondadesse sõitjatel vaktsineerida ennast 4 nädalat enne reisi algust A-viirushepatiidi vastu ning pöörata erilist tähelepanu hügieeninõuete täitmisele ja tarbitava joogivee ning toidu ohutusele.

«Juhul kui inimesed ei ole vaktsineeritud, siis nad peaksid jälgima oma tervislikku seisundit vähemalt kuu aja jooksul pärast naasmist ja sümptomite esinemisel koheselt pöörduma arsti poole ning kindlasti informeerima ka arsti oma eelnevast reisist,» ütles inspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri.

Lätis domineeris hepatiidiepideemia algperioodil haigestumine süstivate narkomaanide hulgas (kinnitatud haigusjuhtude üldarv aasta algusest - 133).

Suurim toidu kaudu nakatumine 47 haigusjuhuga registreeriti ühe Riia restorani külastajate hulgas ning restoran on praeguseks suletud. Novembri seisuga on kaheksa Läti haigusjuhtu lõppenud surmaga. 

Eestisse tuuakse nakkus enamasti reisilt

Eestis on selle aasta 11 kuuga registreeritud 11 A-viirushepatiidi juhtu, neist kaheksal juhul toimus nakatumine väljaspool Eestit (sh kuuel juhul Lätis, üks Marokos ja üks Lõuna-Aafrikas).

Novembris ja detsembris jagatakse eelkõige Tallinnas Lääne-Tallina keskhaigla nakkuskeskuse ja tervisekaitseinspektsiooni koostöös informatiivse sisuga brošüüre, lendlehti ja plakateid, mis juhivad tähelepanu hepatiiti nakatumise vältimise võimalustele alates elementaarsest käte pesemisest tualeti kasutamise järel ja lõpetades täielikku kaitset pakkuva vaktsineerimisega.

Koostöös Ülikooli Apteegiga võimaldatakse soodustingimustel vaktsineerimist ja Viru keskuses, Idakeskuses ning Kristiine keskuses tutvustatakse ka hepatiiditeemalist harivat näitust.

«Nakatuda on imelihtne»-nimelise hoiatuskampaania peamiseks eesmärgiks on purustada müüt, justkui leviks kollatõbi ehk hepatiit ainult Eestist kaugetes arengumaades.

Teavitus keskendub erinevatele viisidele, kuidas võib hepatiidiga kokku puutuda Eestis, mis on Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel keskmise nakkusohuga riik, ning võimalustele nakatumist vältida.

Parim kaitse on vaktsineerimine

Hepatiit on tõsine ülemaailmne terviseprobleem. Kuigi paljud A- hepatiidi juhud jäävad sümptomite puudumise tõttu avastamata, on Maailma Tervishoiuorganisatsioon andnud teada, et igal aastal esineb vähemalt 1,5 miljonit haigusjuhtu.

Ligikaudu 2 miljardit inimest maailmas on nakatunud B-hepatiidi viirusega ning neist umbes 250 miljonit on kroonilised viiruse kandjad. Ligikaudu 500 000 kuni 1 miljonit inimest sureb aastas B-hepatiidiga seotud haiguse tõttu.

A-hepatiidist on võimalik hoiduda puhtust pidades. Kuigi kondoomi kasutamise tõhusus B-hepatiidi viiruse edasikandumise vältimisel ei ole teada, võib kondoomi kasutamine nakatumisohtu vähendada. Tuleks arvestada ka B-hepatiidi nakkusohuga mitmete kosmeetiliste protseduuride, nagu tätoveerimise ja kõrvade augustamise käigus.

Parim kaitse A- ja B-hepatiidi vastu on vaktsineerimine. Ennast vaktsineerides hoiad ära enda haigestumise ja vähendad oluliselt ka oma lähedaste haigestumise riski. Lisateavet vaktsineerimise kohta saab perearstilt või lähimast vaktsineerimist teostavast raviasutusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles