Terviseameti soovitused kollatõve vastu vaktsineerimisel

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollatõve vastu aitab vaktsineerimine.
Kollatõve vastu aitab vaktsineerimine. Foto: Priit Simson

Terviseamet teatas, et koos kollatõvepuhanguga on kasvanud nõudlus A-viirushepatiidi vastase vaktsiini järele.


Seoses sellega juhib amet inimeste tähelepanu järgmistele asjaoludele:

1. Vaktsineerimine A-viirushepatiidi vastu on näidustatud kõigile Eesti elanikele, kes ei ole varem vaktsineeritud ega põdenud A-viirushepatiiti, eeskätt aga lastele ja täiskasvanutele, kellel esinevad kroonilised maksahaigused, toidukäitlejaile, A-viirushepatiidi haige lähikontaktsetele, vee- ja kanalisatsiooni asutuste töötajatele, süstivatele narkomaanidele ning meestega seksivatele meestele.

2. Lähikontaktsetele on soovitatav manustada vaktsiini esimene doos seitsme päeva jooksul pärast kontakti haige inimesega. Hiljem teostatud vaktsineerimine ei kaitse patsienti haigestumisest, kuid võib kergendada haiguse kulgu.

3. A-viirushepatiidi vaktsiini tuleb säilitada temperatuuril 2-8 kraadi. Juhul, kui perearst väljastab teile retsepti vaktsiini ostmiseks, tuleb koheselt pärast vaktsiini ostmist minna perearsti juurde vaktsiini süstima. Kui süsti tegemine pole võimalik 30 minuti jooksul pärast vaktsiini ostmist, tuleb kuni vaktsiini manustamiseni säilitada seda temperatuuril 2-8 kraadi.

4. Immuniseerimise teostajal tuleb selgitada immuniseerimise vajalikkust ja nõustada patsienti kõikides immuniseerimisega seotud küsimustes.

5. A-viirushepatiidi kogused vaktsiini tarnijate keskladudes ja apteekides on piisavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles