HIV esmadiagnoosija: pidev testimine säästab elusid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-kiirtesti märgid.
HIV-kiirtesti märgid. Foto: Liis Treimann

Sotsiaalminister Hanno Pevkur arutas täna Eestit külastanud viroloogi ja HI-viiruse ühe avastaja doktor Robert Galloga HIV/aidsi levikut Eestis, tulevikuplaane ning koostöövõimalusi.

Robert Gallo, kes ühena esimestest maailmas tõestas, et HIV põhjustab aidsi, rõhutas ministriga kohtumisel tähtsust testida elanikkonda HIV suhtes ning ravimite õigeaegset kasutuselevõttu.

«Aeg on tervis ja on ka raha. Mida rohkem inimesi testida, seda tervemad nad on ja seda vähem lõppkokkuvõttes raha kulub. Kui testida ja ravida hästi ja võimalikult paljusid inimesi, väheneb tõenäosus, et viirus kandub edasi,» rääkis ta.

Pevkur tutvustas doktor Gallole Eesti olukorda seoses HIV nakkusega ja plaane lähitulevikuks. «Laialdane testimine ja õigeaegne raviga alustamine on Eesti jaoks äärmiselt oluline, kuna nii on võimalik nakatunud võimalikult vara tuvastada ning ravi annab võimaluse inimestel kauem aktiivne püsida ning ühiskondlikult aktiivne olla,» märkis Pevkur.

Lähipäevil külastab doktor Robert Gallo Tartut, pidades neljapäeval ka Tartu Ülikooli aulas avaliku loengu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles