Geenimutatsioon võib alandada kolesterooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Hiljutine uuring näitab, et teatud geenimutatsiooniga inimesed võivad süüa rasvarikkaid toite, ilma et see mõjutaks nende kolesteroolitaset - põhjuseks peetakse muteerunud geeni APOC3.


Kuigi teadlased ei ole veel testinud palju inimesi, on nad kindlad, et taoline geen on väga haruldane, vahendab

CNN.com

.



Uuritud 809-liikmelise amiši päritolu grupst omas kolesterooli eest kaitsvat APOC3 geeni viis protsenti inimestest.



Baltimore´i Meditsiinikooli teadlased töötasid Lancasteri maakonnas Pennsylvanias elava amiši kogukonnaga, andes selle 809-le liikmele kaloririkast piimakokteili ning jälgides seejärel edasise kuue tunni jooksul nende organismis toimunud muutusi.



Teadlased vaatlesid vabatahtlike arteritest toimunud muutusi ning kontrollisid lubja taset nende pärgarteris. Eelnevalt osalejatelt võetud DNA proovid selgitasid, et rasvarikas jook mõjus neutraalselt APOC3 mutatsiooniga inimestel.



Üldiselt olid geenimutatsiooni kandjate arterid vähem lubjastunud, nende süda oli tervem ning heade kolesteroolide tase oli kõrgem ja halbade kolesteroolide tase madalam.



Mutatsioon toob kaasa ka normaalsest madalama ApoClll proteiinitoodangu, mida organismis saab mõjutada ka kaalulangetamise, kolesterooli alandavate ravimite ja kalaõliga.



Kuigi taoline geenimutatsioon on haruldane suurema osa rahvastiku seas, ei ole avastus sugugi negatiivne ning võib teadlastel edaspidi aidata südameraviks uusi teraapiaid välja arendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles