Arst: neljandik naistest ei saa menopausiga ise hakkama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatud ikka jõudes vajavad paljud naised ravi.
Teatud ikka jõudes vajavad paljud naised ravi. Foto: Priit Simson

Made Laanpere Tartu seksuaaltervise kliinikust rääkis pereartide sügiskonverentsil, et umbes neljandik naistest ei saa menopausiga ise hakkama ja vajab hormoonasendusravi.


Laanpere rääkis, et menopausi saabumises mängivad olulist osa geneetilised tegurid, kuid seda mõjutavad ka üleelatud operatsioonid ja ka alatoitlus. Kui see algab enne 45ndat eluaastat, tuleks naine saata spetsialisti juurde. Meil on keskmine vanus 53 aastat.

Vaevused, millest häirivad kõige rohkem elu ja tööd kuumahood, esinevad 50-80 protsendil menopausis naistest. Neil võib esineda ka unehäireid, väsimust ja depressiooni ning häireid seksuaalelus.

Umbes neljandikul tekib dekompenseeritud menopaus ja need vajavad ravi. Hormoonasendusravi peab olema õigeagne – sellega tuleb alustada, kui tekivad esimesed sümptomid. Alati tuleb kaaluda ka vastunäidustusi.

Ravi kõrval on Laanpere sõnul väga oluline ka nõustamine: toitumisest, liikumisest, harjumuste muutmisest. Sageli tunduvad ravist saadavad hüved aga subjektiivsed, riskid on hirmutavad ja nende vahekorda raske hinnata. «Ikka veel kohtab suhtumist, et see tuleb üle elada ja kannatada,» lausus tohter.

Hormoonasendusravi peaks tema sõnul saama kõik, kes seda vajavad. Seejuures tuleb aga arvestada, et ainult neljandik ei saa sellal oma eluga hakkama. Samas võib menopaus põhjustada kardiovaskulaareseid haigusi, millel on suur suremus.

USAs tehtud uuring näitas, et hormoonasendusravi tõstab paljude haiguste riski. Oluline on alustada raviga enne, kui menopausist on möödas 10 aastat, sel juhul võib haigestumise risk hoopis väheneda. Noorematel naistel see kaitseb, vanematel on toime vastupidine. Soovitav on kasutada võimalikult väikseid annuseid. Trombemboolia risk on suurem esimesel kasutusaastal.

Kombineeritud hormoonasendusravi haigestumist ja suremust rinnavähki üldiselt ei tõsta, ehkki seda on arvatud. Käärsoolevähki haigestumine väheneb aga kaks korda. Hormoonasendusravil on oluline koht osteoporoosi ravil, kui sellega alustataks enne 60ndat eluaastat.

Kuna ravi saavad käivad sagedamini arstil, siis neil avastatakse ka haigused reeglina varem. Ravil on palju positiivseid toimeid erinevate haiguste ärahoidmisel. Ravi kestvusel piire pole, aga seda tuleb teha vähemalt 3-5 aastat. Alla 60aastastel ületavad seejuures hüved riske.

Kuumahoogude vastu on osal naistel aidanud ka jooga, meditatsioon, hingamisharjutused ja kognitiivne teraapia. Mõni usub taimsetesse preparaatidesse. Mõnel pool maailmas pm viimasel ajal moodi läinud bioidentsete hormoonida kasutamine, mille apteeker kohapeal kokku segab, aga nende riske pole uuritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles