Leiti kuus uut rasvumisega seotud geenivariatsiooni

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline mees
Ülekaaluline mees Foto: AFP / Scanpix

Teadlastel õnnestus uurimuse käigus tuvastada kuus uut rasvumisega seotud geenivariatsiooni, mis aitavad paremini mõista, kuidas aju ja närvisüsteem kontrollivad söömist ja ainevahetust.

See võib omakorda viia uute ravimite väljatöötamiseni, kirjutab Reuters.

Joel Hirschhorn Bostoni lastehaiglast ja Harvardi meditsiinikoolist juhtis meeskonda, kelle eesmärgiks oli analüüsida 15 varasemat inimeste geneetilise kaardi uurimust ning leida sealt kuus uut geenivariatsiooni.

Inimgenoomi uurimisinstituudi direktor dr. Alan Guttmacher ütles tulemusi kommenteerides, et see on oluline samm edasi saamaks aru, kuidas inimorganism reguleerib kehakaalu.

Islandis geeniuuringutega tegelev dr. Kari Stefansson lisas, et uurimus kahekordistas teadaolevate rasvumist mõjutavate geneetiliste faktorite arvu.

Teadlased leidsid, et kuue geeni (TMEM18, KCTD15, GNPDA2, SH2B1, MTCH2 ja NEGR1) variatsioonidel oli tihe seos kehamassiindeksiga.

Dr. Stefanssoni sõnul näitas uurimus, et rasvumisvastaste vahendite väljatöötamisel, kaasa arvatud kõnealuste avastuste kasutamisel uute ravimite loomiseks, tuleb söögiisu reguleerimisele keskenduda sama palju kui ainevahetusele.

«Avastatud geenivariatsioonid võivad viidata väärtuslike uutele ravimisihtmärkidele,» lisas ta.

USAs peetakse rasvunuks ligi kolmandikku kõigist täiskasvanutest - nende kehamassiindeks on 30 või üle selle. Rasvumine põhjustab USAs iga-aastaselt enam kui 100 000 surma ja trendid on sarnased ka paljudes teistes riikides.

«Me teame, et keskkonnamõjuritel, näiteks dieedil, on oma osa rasvumises, kuid antud uurimus pakub lisatõendeid selle kohta, et geenivariatsioonidel on märkimisväärne roll isiku eelsoodumuses rasvumisele,» ütles dr. Eric Green genoomiinstituudist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles