Professor: tööstress mõjub tervisele ja töö tulemustele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Teichmann.
Mare Teichmann. Foto: Raigo Pajula

TTÜ professor Mare Teichmann rõhutas töötervishoidu käsitleval seminaril tööga seotud psühhosotsiaalsete tegurite mõju inimeste tervisele ja töö tulemuslikkusele.


Stressorid, mis mõjutavad inimeste tööga rahulolu ja selle tulemuslikkust on: töö tempo, vastutus, halvad suhted kollektiivis, tunnustuse puudumine, üldine halb mikrokliima kollektiivis, aga ka mitmesugused pisistressorid, nagu näiteks müra või halb ventilatsioon.

Halvasti mõjuvad ka sellised kvantitatiivsed nõuded nagu ajanappus ja ebaühtlane töökoormus. Psühholoogilistest faktoritest häirivad rasked tööalased probleemid ja pidev uute ideede esitamise vajadus. Ka liigne emotsionaalsus tööl võib koormavaks osutuda.

Stressi tekitab ka töö liig kiire tempo ning pikad tööpäevad, samuti see, kui töö tuleb koju kaasa ja tööalased nõuded hakkavad mõjustana eraelu.

Töötajale on olulised ka arengu ja karjääri võimalused: kas tal on võimalik uusi asju õppida ja tööandja võimaldab karjääri planeerida.

Hea on, kui otsene ülemus hindab töötajaid ja peab oluliseks nende tööga rahulolu. Turvatunnet kahandab mure töökoha kaotamise pärast ja kartus, et töötuks jäädes on raske uut tööd leida

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles