Õdede ja hooldajate kannatus on katkemas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglates on liiga vähe personali.
Haiglates on liiga vähe personali. Foto: Margus Ansu

Kuna haiglate liit keeldus alustamast tervishoiutöötajate kutseliiduga läbirääkimisi töötingimuste parandamiseks ja palga tõstmiseks, oli liit sunnitud töötüli lahendamiseks pöörduma riikliku lepitaja poole ja ei kõhkle tagasi ka streigist.


Tervishoiutöötajate kutseliit soovib koos arstide liiduga alustada haiglate liidu ja sotsiaalministeeriumiga läbirääkimisi õdede ja hooldajate töö normeerimiseks ja alampalga tõstmiseks.

«Oleme veendunud, et õdede Eestist lahkumise pidurdamiseks tuleb parandada töötingimusi ja tõsta töötasu. Meie korduvad kutsed kollektiivlepingu läbirääkimistele on haiglate liit tagasi lükanud – ilmselt ei huvita õdede ja hooldajate palgad mitu korda paremini tasustatud haiglajuhte,» seisab liidu saadetud pressiteates.

Tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik ütles, et eesmärgiks on sõlmida kollektiivleping, millega kehtestatakse euroopalikud töötingimused ning tõstetakse brutotunnitasu alammäära õdedel praeguselt 3,83 eurolt 5,5 euro peale ning hooldajatel 2,11 eurolt 3 euro peale. Praegu saavad õed kuus alampalgana kätte 503 ja hooldajad 311 eurot.

Igal aastal kaotab Eesti tervishoid üle saja hea ettevalmistuse ja erialase töökogemusega õe, eelmisel aastal oli lahkujaid juba kakssada ja väljaränne kasvab. Haiglates suureneb täitmata töökohtade hulk, õdede ja hooldajate puuduse tõttu kannatavad ka patsiendid.

Luige sõnul on meil juba tavaline, et öösel peavad üks õde ja hooldaja haiglas hakkama saama 70 patsiendiga. Suure töökoormuse ja -pinge tõttu on meedikud sunnitud järjest enam ise haiguslehele jääma. «Nii enam edasi ei saa, midagi peab muutuma,» sõnas kutseliidu juht.

Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliit (ETK) on 1992. aastal loodud ametiühing, kuhu kuuluvad õed, ämmaemandad, hooldustöötajad, radioloogiatehnikud, bioanalüütikud, hambatehnikud, kiirabitehnikud, füsioterapeudid, sotsiaaltöötajad ja teised tervishoiuvaldkonna
töötajad. Praegu on organisatsioonis 3800 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles