Uuring: toidulisandeid tarvitavad enim need, kes neid ei vaja

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toidulisandeid kipuvad tarvitama need inimesed, kes saavad toidustki piisavalt vitamiine ja mineraale, selgus hiljuti ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuringust.

Nii võivad toidulisandite tarvitajad endale ka teatud ainete ületarvitamisega kahju teha, vahendas uuringu kokkuvõtet Reuters.

Teadlased analüüsisid perioodil 2003-2006 USAs tehtud toitumisteemaliste küsitluste andmeid. Selgus, et naised-mehed, kes tarvitasid kaheksat olulist mineraali (kaltsium, raud, magneesium, tsink, fosfor, kaalium, vask ja seleen) sisaldavaid toidulisandeid, said suure tõenäosusega samu aineid piisavalt ka toidust. Nende seas, kes toidulisandeid ei tarvitanud, oli see tõenäosus väiksem.

Teadlasterühma juht Regan Bailey märkis, et toidulisandite tarvitajad toitusid üldiselt paremini ja nende elustiil oli tervislikum kui mittetarvitajatel.

Veel selgus uuringust, et soovitatud annusest rohkem saavad teatud aineid kõige enam vanemad inimesed eagrupis 51-70. Nemad on ka kõige sagedasemad toidulisandite tarvitajad. Eraldi märkisid teadlased ära kaltsiumi ületarvitamise, mille tagajärjeks võivad olla neerukivid. Samuti leidus rohkem magneesiumi ja tsingi ületarvitamist, kuid nende puhul kahjulikke toimeid pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles