Perearst: iga päev käib vastuvõtul mõni depressioonis patsient

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Pille Ööpik.
Perearst Pille Ööpik. Foto: Elmar Rauam / Õhtuleht

Patsientidel esinevad depressiivsed häired on perearsti töös igapäevane probleem, pea iga päev käib vastuvõtul mõni depressiivse fooniga patsient, ütles perearst Pille Ööpik.


Ka perearstide seas tehtud uuring näitas, et depressiooni esinemissagedus on aastatega kasvanud ja kuna perearstile on lihtsam ja mugavam minna kui psühhiaaatri juurde, siis tuleb neil selle haigusega üha enam tegeleda.

Uuring näitas, et 90 protsenti perearstidest pidas depressiivse häirega patsientidega tegelemist oma igapäevaseks tööks ja 88 protsenti oli valmis selle haiguse raviga tegelema.

Ööpiku sõnul kaasneb depressioon sageli inimese põhihaigusega. On kindlaks tehtud, et paljude patsientide erinevad somaatilised kaebused (pea-, kõhu-, rindkere valud) kaovad depressiooni ravi käigus.

«Kõige raskem on patsiendile selgitada, et tal on tegemist depressiooniga ja tema vaevused tulenevad sellest. Patsient kardab sageli depressiooni diagnoosi omaks võtta.
Somaatiline haigus on tema jaoks palju ilusam ja ta ei tunnista, et on depressioonis,» lausus Ööpik.

Samas on arstil raske depressiooni põhjust likvideerida. Selles osas ei saa perearst enamasti midagi reaalset ära teha. Sageli on probleemiks majanduslik seis, töötus, töökohal esitatavad nõuded, madal sissetulek, palju ülalpeetavaid, probleemid isiklikus elus, tuleviku suhtes turvatunde puudumine, alkoholism, narkomaania.

Perearst saab vajadusel välja kirjutada antidepressante, kuid sageli vajavad depressiooni all kannatavad inimesed ka psühhoteraapiat ja psühholoogi abi, mis pole meil aga kuigi kättesaadav, sest kliinilisi psühholooge napib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles