Õdede liit: õe ja hooldaja vastutuse piirid on praegu väga hägused

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õdede liidu president Ester Pruuden.
Õdede liidu president Ester Pruuden. Foto: Peeter Langovits

Eesti Õdede Liit tegi ettepaneku lisada patsiendiseaduse eelnõusse õendusabi valdkond. Liidu hinnangul tuleks eelnõus arvestada euroopaliku tervishoiumudeliga, mille järgi osutavad tervishoiuteenust võrdväärselt arstid, õed ja teised tervishoiutöötajad oma pädevuse piires.


«Parima tervishoiuteenuse tagab patsiendi ja tervishoiutöötaja hea koostöösuhe ning selgelt määratletud tegevuse eesmärk ja vastastikused ootused. Enne patsiendi seaduse eelnõu vastuvõtmist tuleb õigusaktiga reguleerida arsti, õe ja hooldaja pädevuse piirid ning pädevusest tulenev vastutus. Praktikas on vastutuse piirid praegu väga hägused,» ütles Eesti Õdede Liidu president Ester Pruuden.

Õdede liidu hinnangul ei tugine käesolev eelnõu nüüdisaegsele tervishoiumudelile, mille järgi tervishoiuteenust osutavad arst, õde ja teised tervishoiutöötajad on võrdväärsed professionaalid oma pädevuse piires.

«Patsiendiseaduse eelnõu lähtub põhimõttest, et arstikutsega isik on tervishoiu hierarhia tipus ning teised tema alluvuses. Samas ei nähtu eelnõust eksimuste tuvastamise korral vastutuse hierarhiat,» lisas Pruuden. «Samuti ei moodusta kaasaja tervishoius üksteise suhtes hierarhiat ka osutatavad teenused. Eelnõu seletuskiri aga viitab arstiabi erinevatele liikidele, toomata kordagi välja õendusabi teenuseliike. Õel tekivad patsiendi suhtes kohustused vaid läbi õendusabi osutamise. Seega ei ole mõeldav panna õele vastutust arstiabi eest, mille osutaja saab olla ainult arst,» möönis ta.

«Sotsiaaldemokraatide algatus ise on väga tervitatav, ühiskond ootab juba ammu tervishoiu muutumist patsiendikesksemaks. Nüüdisaegsest tervishoiumudelist ja inimeste ootustest lähtuvalt valmis äsja Eesti õenduse ja ämmaemanduse arengustrateegia 2011-2020 «Kaheksa sammu inimese tervise heaks», mis on läbinisti üles ehitatud patsiendi- ja perekeskset suhtumist arvestades,» ütles õdede liidu president.

Õdede liit ja ämmaemandate ühing esitlevad valminud arengustrateegiat kolmapäeval, 19. oktoobril sotsiaalministeeriumis.

Õdede liit on kõigi maakondade õdesid ühendav organisatsioon, kuhu kuulub üle 4000 liikme ehk rohkem kui pool Eesti õeskonnast. Liitu kuuluvad nii üldõed kui kõikide õenduserialade õed: terviseõdedest pereõed ja kooliõed, kliinilise eriala õed nagu näiteks lasteõed ja koduõed, intensiivõed, hambaraviõed, vaimse tervise õed, õde-õpetajad ning ämmaemandad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles