Milline on tööandja vastutus töötaja surma korral

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tööõnnetuse tõttu töötaja sureb, tuleb tööandjal hüvitada surma põhjustamisest tekkinud kulud.
Kui tööõnnetuse tõttu töötaja sureb, tuleb tööandjal hüvitada surma põhjustamisest tekkinud kulud. Foto: Sille Annuk

Kui töötaja saab tööõnnetuse tõttu surma, tuleb tööandjal hüvitada surma põhjustamisest tekkinud kulud, eelkõige mõistlikud matusekulud.

Samuti tuleb hüvitada surma põhjustanud tervisekahjustuse või kehavigastuse mõistlikud ravikulud ning vahepealsest töövõimetusest tekkinud kahju. Kui õnnetuse tagajärjel surnud töötajal oli kohustus teist isikut ülal pidada, peab tööandja maksma sellele isikule mõistliku rahalise hüvitise, selgitas tööinspektsiooni töösuhete osakonna peajurist Meeli Miidla-Vanatalu.

Hüvitis peab juristi sõnul vastama ülalpidamise suurusele, mida surmasaanu oleks oma eeldatava eluea kestel sellele isikule andnud.

Saab ka kohtu poole pöörduda

Kui tööandja töötajaga seotud isikute nõuet ei aktsepteeri, võivad pooled vaidluse lahendamiseks pöörduda kohtusse. Tööandja ja tööinspektori poolt kogutud tööõnnetuse uurimise dokumendid on vaidluses tõenditeks, mida kohus otsuse langetamiseks hindab.

Miidla-Vanatalu sõnul reguleerib kahju hüvitamise üldpõhimõtteid võlaõigusseadus, mille kohaselt peab kahju tekitaja kannatanule kahju hüvitama, kui tööandaja on selles süüdi või vastutab selel tekitamise eest.

«Tööandja süü ja kahju olemasolu ning tööandja vastutuse määra konkreetse tööõnnetuse tekkimisel tuvastab kohus. Tööinspektor uurib kõiki surmaga lõppenud tööõnnetusi ning vajaduse korral ka teisi tööõnnetusi,» märkis ta.

Tööleping ja töövõtuleping

Tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Evelin Kivimaa sõnul tuleb tööõnnetuse puhul vahet teha ka sellel, milline leping on sõlmitud töötaja ja tööandja vahel: «Kui on sõlmitud tööleping, siis on tööandja vastutus. Kui on töövõtuleping ja inimene teeb alltööd, siis on see kannatanu enda vastutusel.»

Tööinspektsiooni juristi sõnul on tööülesannete täitmisel ka tervisekahjustuse saanud töötajal õigus nõuda tööandjalt tekitatud kahju hüvitamist. Kui töötajal on töö tegemise pärast tekkinud tervisekahjustus, mille tõttu ta on töövõimetu, siis peab tööandja kahju hüvitama juhul, kui töötaja sai viga või haigestus töö tegemise tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles