Pevkur haigekassa eelarvest: kõik saavad rohkem raha

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministri Hanno Pevkuri sõnul eraldatakse tuleval aastal kõigile tervishoiuteenuse osutajatele rohkem raha, kuna kaob 2009. aastal kehtestatud masukoefitsient.
Sotsiaalministri Hanno Pevkuri sõnul eraldatakse tuleval aastal kõigile tervishoiuteenuse osutajatele rohkem raha, kuna kaob 2009. aastal kehtestatud masukoefitsient. Foto: Mihkel Maripuu

Haigekassa järgmise aasta eelarve läbis esimese lugemise. Suuremate muudatustena kaotatakse järgmisel aastal tervishoiuteenuste hindadele ajutiselt kehtestatud koefitsient, suurendatakse perearstide rahastamist, parandatakse diabeetikute ravivõimalusi ja lisatakse uusi teenuseid.

Haigekassa nõukogu esimehe, sotsiaalministri Hanno Pevkuri sõnul on patsientidele parim sõnum see, et tervishoiuteenuste kättesaadavus paraneb: tuleval aastal eraldatakse kõigile tervishoiuteenuse osutajatele rohkem raha, kuna kaob 2009. aasta sügisel tervishoiuteenuste hindadele kehtestatud koefitsient, samuti lisanduvad uued ravivõimalused.

«Heameel on, et n-ö masukoefitsient õnnestub kaotada ja lisada tervishoiuteenuste loetellu ka uusi teenuseid, näiteks vähiravi kvaliteedi tõstmiseks konsiiliumi nõude kehtestamine, diabeedihaigetele paremate võimaluste loomine, kopsu ja maksa siirdamise rahastamine jms. Samamoodi tegid haigekassa ja perearstide selts väga head tööd esmatasandil inimeste arstiabi parandamiseks ja leppisid kokku vajalikes muudatustes,» märkis Pevkur.

Ka haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov tõstis esile uuendusi perearstide rahastamises, mis aitavad kaasa üldarstiabi süsteemi paremale toimimisele. «Järgmisel aastal suureneb perearstidele makstavate pearahade diferentseeritus vanusrühmade lõikes, lisaks tõusevad baasraha ja maapiirkondades töötavatele perearstidele suunatud kaugusetasu,» rääkis Danilov. «Uuringufondi maht kasvab samuti 2% võrra ning kvaliteedisüsteemis hea tulemuse saavutanutele lisandub uuringufondi kolmas tase.»

Tänasel koosolekul kinnitas nõukogu nii tervishoiuteenuste kui meditsiiniseadmete uued loetelud, mis hakkavad kehtima 1. jaanuarist 2012. Kokku lisatakse tervishoiuteenuste loetellu 30 uut teenust.

Meditsiiniseadmete loetelus tehakse samuti mitmeid muudatusi, mis parandavad diabeetikutele mõeldud meditsiiniseadmete kättesaadavust ja võimaldavad tõsta diabeediravi kvaliteeti. Lisaks laieneb ka teiste meditsiiniseadmete valik.

Järgmise aasta ravikindlustuseelarve esialgseks kulude mahuks on prognoositud 787 miljonit eurot. Tulude suuruseks on planeeritud 781 miljonit eurot ja jaotamata tulemit plaanitakse kulude katteks kasutusele võtta 5,8 miljonit eurot. Nõukogu koguneb eelarve teiseks lugemiseks 25. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles