Haigekassa: eelkõige üritame aidata maa-arste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Danilov.
Hannes Danilov. Foto: Mihkel Maripuu

Haigekassa juht Hannes Danilov ütles Postimehele, et nad üritavad eile esimese lugemise läbinud järgmise aasta eelarves perearstide pearahsummasid tõstes aidata eelkõige maa-arste.

Haigekassa tuleva aasta eelarve ei kasva veel päris masueelse 2008. aasta tasemele, mis oli 12,8 miljardit krooni ehk üle 800 miljoni euro, kuid oleme juba päris ligidal, 787 miljoni euro juures.

Kaotame raviteenuse hinnakoefitsiendi, mille 2009. aasta sügisel pidime kokkuhoiu tõttu kehtestama. Seda vähendasime juba möödunud aastal ja nüüd taastame 2009. aasta esialgse taseme. Rahaliselt tähendab see 4,8 miljonit eurot lisaraha ravijuhtude eest. Kas haiglad kasutavad lisaraha töötajate palgatõusuks või teevad rohkem plaanilisi operatsioone või midagi muud, seda haigekassa ette ei kirjuta.

Loodan, et eelarve ei ole liiga optimistlik ning aasta keskel ei pea vähendama hakkama.
Haigekassa 2012. aasta eelarve rõhk on suunatud perearstidele: oleme parandanud nende olukorda ja eelkõige loodame pearahasummasid tõstes aidata maa-arste.

Patsiente vanuse kaupa rohkem jagades oleme suurendanud pearaha alates 50-aastastest, kes vajavad rohkem arstiabi kui nooremad. Suurendame ka perearstide uuringufondi, mis on omakorda seotud kvaliteedisüsteemiga.

Kolmandik perearste, kes on selle süsteemiga liitunud, saavad lisaks suuremale uuringumahule tulemustasu. Motiveerime perearste tegelema krooniliste haigetega ja uuring näitab, et haiglaravi vajadus nii väheneb.

Lootust, et ravijärjekorrad tuleval aastal lühenevad, uus eelarve paraku ei anna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles