Hambaarstid: hambaravis võiks toimida vaba konkurents

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Hambaarstide Liit (EHL) taotleb hambaravi rahastamise viimist võrdsetele alustele kõigi teenusepakkujate vahel.


Liidu sooviks on, et hambaravikindlustus peaks toimima nii, et kindlustatud isik valib tunnustatud tervishoiuteenuse osutajate hulgast endale sobiva ja haigekassa hüvitab teenuse, kui raviks on meditsiinilised näidustused.

See peaks looma eeldused vabaks konkurentsiks. Senise praktika kohaselt ei sõlmi Haigekassa hambaravi rahastamise lepinguid kõigi teenuseosutajatega, vaid eelistab haiglavõrgu arengukavasse kantud haiglaid. Seega ei saa ka patsient valida vabas konkurentsis edukaimat hambaarsti, vaid ta peab leppima arstiga, kelle raviteenust haigekassa hüvitab.

EHL on juba varem juhtinud tähelepanu, et haigekassa ei taga nimetatud põhimõtete rakendamist ning ei järgi võrdse kohtlemise ja vaba konkurentsi printsiipi, mistõttu ei ole tagatud hambaraviteenuse ühtlaselt hea kvaliteet ja kättesaadavus.

Haigekassa nõukogu otsuse aluseks olev «Haiglavõrgu arengukava» kehtestab haigla liikide loetelu ja neile ravi rahastamise lepingu sõlmimise vähemalt viieks aastaks. Sotsiaalministri määrus reguleerib haiglate osutatavate kohustuslike ja lubatud statsionaarsete ning ambulatoorsete tervishoiuteenuste loetelu.

«Kuna see loetelu ei sisalda õigustatult hambaraviteenuseid, ei saa meie hinnangul nimetatud õigusaktid olla haiglatega vähemalt viieks aastaks sõlmitava hambaravi rahastamise lepingu ja ülejäänud teenuse osutajate seas valiku tegemise aluseks,» seisab hambaarstide liidu pöördumises.

Selline lepingupartnerite valik on liidu hinnangul arusaamatu olukorras, kus enamus hambaarste on eraettevõtjad vaba konkurentsi eeldavas majandusruumis. Lastele hambaraviteenuste osutamise piiramine ja keerukas asjaajamine võib paljusid hambaarste sundida üldse loobuma laste hambaravist, mis tulevikus võib tähendada teenuse kättesaadavuse halvenemist. «Peame vajalikuks tagada kvaliteetse hambaraviteenuse hea kättesaadavus kõigile lastele, sealhulgas nende vanemate hambaarsti kaudu.»

Liit teeb haigekassale ettepaneku uute ravi rahastamise lepingute sõlmimisel rohkem arvestada patsientide vaba liikumise, võrdse kohtlemise ning vaba konkurentsi põhimõtteid, nagu on peetud võimalikuks rakendada esmatasandi ambulatoorse ravi rahastamise korraldamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles