Selgus Viljandimaal A-hepatiiti põhjustanud viiruse genotüüp

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine aitab A-hepatiidi vastu.
Vaktsineerimine aitab A-hepatiidi vastu. Foto: Priit Simson

Möödunud nädalal selgusid Viljandimaa hepatiidihaigete uuringute tulemused, mille põhjal on haigustekitajaks valdavalt A-hepatiidi viiruse IB genotüüp, mis pärineb tõenäoliselt lõinamaadest.


Epidemioloogianõunik Kuulo Kutsari sõnul kinnitavad ELi viirushepatiitide referentslaboris tehtud uuringute tulemused terviseameti varasemat seisukohta, et uus A-hepatiidi viiruse tüvi toodi Viljandisse sisse mõne asümptomaatilise külalise poolt.

Viljandis avastatud A-hepatiidi viiruse IB genotüüp on referentslabori andmetel väga sarnane Vahemere kagupiirkonnas ja eeskätt Egiptuses ringleva IB genotüübiga. Sama viiruse genotüüpi on Euroopa riikidesse sisse toodud nii reisijate kui ka toiduainetega.

A-hepatiidi viiruse IB genotüübi ringlus on Eestis tuvastatud esmakordselt, mistõttu Viljandi ja Viljandimaa elanikud ei omanud tõenäoliselt immuunkaitset selle genotüübi vastu.

Sama võib öelda ka Eesti ülejäänud piirkondade elanike kohta, sest Viljandiga on seotud Tallinna, Raplamaa, Harjumaa, Lääne-Virumaa, Pärnumaa ja Tartumaa elanike nakatumine.

A-hepatiidi viirused on haigestumist põhjustanud ka eelnevatel aastatel, kuid siis on tegemist olnud viiruse IA ja IIIA genotüüpidega . Viiruse samad genotüübid ringlesid Eestis ka kahel eelneval – 2009 ja 2010 aastal.

Eelmisel nädalal (24.-30. oktoober) lisandus Eestis viis A-viirushepatiidi haigusjuhtu, neist neli Viljandimaal. Üks haigusjuht registreeriti Raplamaal, mis ei ole seotud Viljandiga.

Viljandiga seotud haigusjuhte on käesoleva aasta suvest alates kinnitatud 87 - Viljandimaal 72, Tallinnas 8, Raplamaal 3, Harjumaal 2 ja Tartumaal 1 juht.

Kokku on aasta algusest registreeritud Eestis 98 A-viirushepatiidi haigusjuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles