Teadlased: surmaeelsetes üleelamistes pole midagi müstilist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgus tunneli lõpus.
Valgus tunneli lõpus. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Briti teadlased tulid järeldusele, et niinimetatud surmaeelsetes üleelamistes pole midagi üleloomulikku ja müstilist, vaid need on aju normaalsete funktsioonide kõrvalekalde tulemus.


Surmaeelseteks peetakse aistinguid, mida inimene tunneb suremise protsessis, kirjutab Mednovosti vahendades BBC-d. Neist teatakse põhiliselt inimeste jutustuste järgi, kes on kliinilise surma üle elanud.

Sagedamini kirjeldavad need elamused lendu tunnelis või oma keha kohal, jumalikku õndsust ja kohtumist surnud lähedastega.

Edinburghi ja Cambridge`i ülikooli psühholoogid analüüsisid põhjalikult inimeste surmaeelseid elamusi ja ei leidnud neis midagi, mida ei saaks seletada füsioloogiliste põhjustega.

«Meie aju suudab meid suurepäraselt  lollitada,» kommenteeris uuringu järeldusi uurija Caroline Watt. Teadlaste arvates on kõigil tüüpilistel surmaeelsetel elamustel bioloogiline tagamaa.

Šveitsi teadlased on oma uuringutega tõestanud, et selliseid elamusi nagu lend tunnelis või oma keha kohal saab kunstlikult esile kutsuda ka mittesureval inimesel. Selleks oli vaja vaid teatud ajuosa elektriliselt stimuleerida.

Ameerika teadlased tõestasid aga, et valgus tunneli lõpus võib olla põhjustatud traumaga kaasnevast silmade halvast verevarustusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles